A fiatal vezetők partiumi jövőképe került középpontba a MIÉRT Nemzetpolitikai Konferenciájának zárónapján, december 1-jén. A beszélgetésen számos kérdést sikerült megvitatni, többek közt: Milyen tevékenységek keltik fel a fiatalok érdeklődését Szilágy-, Szatmár- és Bihar megyében? Hogyan látják Partium jövőképét? A jövőben milyen tevékenységeket szeretnének előtérbe helyezni?

Őri-Pákay Franciska, a Szatmár Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke elmondta: „a felnőttekhez mérem a fiatalokat, sokat várok el tőlük, de hiszek abban, hogy így lehet igazán eredményeket felmutatni. Példát kell mutatnunk a minket követő generációnak, mert azt az irányvonalat fogják követni, amelyet kitűz célul a jelenlegi vezetőség”.

Debreczeni Sándor, a Bihar Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke szerint: „4-5 évente cserélődnek a generációk, akiknek egészen másak az igényeik. Nekünk erre a változásra kell elsősorban odafigyelnünk ahhoz, hogy szervezői vagy résztvevői szinten be tudjuk vonni a fiataljainkat a tevékenységekbe”.

Demyen István, a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke is a rugalmasságot helyezi előtérbe: „olyan programokat igyekszünk szervezni, amelyekre valóban igény van. Adott rendezvényeknél nem is kell azon gondolkodnunk, hogyan szólítjuk meg a fiatalokat, mert már a szervezés szakaszában lelkesen érdeklődnek a részletekről”.

Az ifjúsági vezetőket követően erősödő partiumi önkormányzatok témakörben beszélgetett Kovács Máté, a Szatmár Megyei Tanács RMDSZ frakcióvezetője, Horváth Béla, Szalacs polgármestere és Bogya Miklós, Kraszna alpolgármestere. Mindhárom felszólaló egyetértett abban, hogy az önkormányzati munka nem cél, hanem csak egy eszköz a közösség építéséhez, ugyanakkor az eredményes munkához meg kell maradniuk önmaguknak, a kitartásuk és kezdeti lelkesedésük megőrzése a legfontosabb számukra.