Vineri, 8 aprilie ia startul caravana de consultare comună a Conferinței Tineretului Maghiar și Uniunii Democrate Maghiare din România, intitulată Rólad szól! Despre tine!”, al cărei scop este implicarea tinerilor în dezbaterea problemelor de viață publică și să le identifice nevoile. Caravana va vizita peste 30 de localități din Transilvania, cooperând cu aproape 3000 de tineri, câte 40 per sesiune, a căror opinie privind problemele generaționale și de viață publică este întrebată prin intermediul unor tablete.

„Acum un an, când am fost ales președintele Conferinței Tineretului Maghiar, în primul punct din programul meu am formulat deja că trebuie să deschidem către tineri. Trebuie să ne ocupăm nu de structurile goale ci trebuie să mergem printre tineri, să formăm relații personale cu ei, fiindcă noi muncim pentru ei, promovăm interesele lor. Noi dorim să ne adresăm tinerilor pe limbajul lor, de aceea am conceput această consultare într-un cadru tineresc și trendy a spus Antal Lóránt, președintele MIÉRT, subliniind că organizația evaluează astfel nevoile tinerilor: iar politica de tineret a următoarei perioade va fi bazată pe ceea ce îi preocupă pe ei zi de zi. „Cu ocazia alegerilor locale, Conferința Tineretului Maghiar și-a propus să promoveze 500 tineri pe listele de candidatură. Acestor candidați tineri le vom atribui și sarcini, pe care trebuie să le concepem în jurul nevoilor tinerilor. Obiectivul consultației „Rólad szól!” este tocmai acesta, de a primi o imagine reală privind nevoile tinerilor de astăzi, ca problemele care acum îi preocupă pe tineret, să le putem formula ca sarcini pentru candidații noștri tineri.” a conchis.

Geréd Imre, vicepreședinte executiv al Departamentului pentru tineret din cadrul UDMR este de părere că percepția de siguranță a tinerilor s-a clătinat în ultima vreme, ceea ce este dovedit de emigrarea tinerilor, de faptul că a devenit trendy ca tinerii să își continuie studiile în străinătate. „Generația tânără nu mai este interesată de vechile deprinderi, dintr-un anumit punct de vedere nu trebuie să ducă o luptă zi de zi pentru maghiarime, fiindcă deja s-a născut într-o Românie unde, teoretic, deja în vremea când era la grădiniță, dar și în următoarele stadii ale educației sale, beneficia de drepturile noastre comunitare. Însă practic, zi de zi putem sesiza că vor să ne îngrădească drepturile noastre minoritare, tocmai de aceea este important să le atragem atenția tinerilor, să se implice și ei în evoluția lucrurilor. Eu sunt de părere că este în beneficiul contemporanilor mei să vadă lumea, dar știu și că noi trebuie să avem soluții pentru care merită ca un tânăr să revină pe termen lung pe pământul său natal, descurcându-se bine aici.”-a explicat Geréd Imre, unul dintre inițiatorii proiectului.

A mai subiniat și că reconfigurarea, reîntinerirea UDMR va fi susținută și de faptul că o treime dintre candidații propuși pentru alegerile locale sunt nou intrați în politică, pe liste figurând mai mulți tineri decât acum patru ani. Consideră că baza procesului de reconfigurare și a unui mod credibil de a face politică poate fi dată de faptul că Uniunea formulează soluții reale la problemele reale.„Acest lucru vom putea obține prin îndemnarea generației tinere la a-și face auzită vocea, anonim, cu ocazia acestei consultări, exprimându-și onest opinia și așteptările”– a adăugat vicepreședintele executiv. Potrivit lui, campania „ Rólad Szól! ” oferă o imagine fidelă despre situația și modul de a gândi ale tinerilor magiari din România.

Programul se va desfășura în parteneriat cu Uniunea Liceenilor Maghiari din România (MAKOSZ).

„Este important ca și liceenii să își facă auzită vocea, să își exprime opinia despre diferitele subiecte de viață publică și mai ales, despre problemele care le privesc cel mai mult, adică despre învățământ. Pentru MAKOSZ, cel mai important obiectiv este abordarea diferitelor probleme ce țin de învățământ, mai ales, cele care îi privesc pe liceenii maghiari” a relatat Buryán Tünde, vicepreședintele MAKOSZ.