A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége és a Magyar Ifjúsági Értekezlet üdvözli az augusztusban elfogadott kormányrendelet visszavonását. A rendelet vonatkozó cikkelyének visszavonása a normalitáshoz való visszatérést jelenti, és újra zavartalanul tanulhatnak a kisebbségi anyanyelvű diákok.

A 9/2018-as számú kormányrendelet, amelyet a kormány 2018. augusztus 23-án fogadott el, előírta a tanügyi törvény módosítását és kiegészítését. A 263. cikkely 7. bekezdése után a következőt csatolták: „a kisebbségi nyelveken tanuló elemi osztályokban a tantervben levő román nyelv és irodalom órákat felsőfokú szaktanulmányokkal rendelkező tanárok tartják meg”.

A kormányrendeletet augusztus 23-án, kevesebb mint egy hónappal a tanév megkezdése előtt fogadta el a kormány, majd elfogadhatatlan formában hozták nyilvánosságra, ugyanis a tanügyminisztérium sajtóközleményéből hiányzott a „kisebbség” szó.

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége úgy véli, azáltal, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kérte a tanügyminiszter lemondását és a kormányrendelet vonatkozó cikkelyének visszavonását, határozott és szükséges kiállás volt a magyar anyanyelvű diákok mellett.

Üdvözöljük a tárcavezető döntését, és azt, hogy a mai kormányülésen érvénytelenítették a kormányrendelet előírásait. Ezáltal véget érhet a felhajtás és zűrzavar, ami elkerülhető lett volna, és visszatérhet minden a normális kerékvágásba. A magyar diákokat továbbra is olyan tanítók oktathatják, akik szakképzettek, akik fel vannak készülve pszicho-pedagógiailag az elemi osztályos tanulók oktatására, illetve beszélik a gyerekek anyanyelvét, így megvalósulhat a megfelelő diák-tanár kommunikáció, ami nélkülözhetetlen egy fiatal kiegyensúlyozott fejlődéséhez.