Október 17-21. között az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) ukrajnai tanulmányi útján a Magyar Ifjúsági Értekezlet képviseletében Talpas Botond külügyi kabinetvezető vett részt.  Az eseményen a MIÉRT elnökségi tag elmondta, az erdélyi magyar fiataloknak egyáltalán nem mindegy, hogy a velük határos ország milyen irányba indul el, hiszen jelentős magyar közösség él itt. „Támogatunk minden olyan kezdeményezést, amely Erdély és Ukrajna között kulturális és gazdasági hidat képezhet, segítve a kölcsönös megismerést”– emelte ki, majd ennek jegyében az ukrán fiatalokat képviselő szervezeteket meghívta Kolozsvárra, hogy 2015-ben az Európai Ifjúsági Főváros keretében bemutatkozhassanak az erdélyieknek és Európának.

Jelenleg fontos lépés előtt áll Ukrajna, mivel az Európai Unió a Keleti Partnerség keretében ez év novemberében, a Vilniusban sorra kerülő csúcstalálkozóján várhatóan aláírja a társulási megállapodást Ukrajnával. Ez számos reform vállalásával is jár a jelenlegi vezetés részéről.

„A tanulmányi út keretében a demokratikus ellenzéki pártok ifjúsági szervezeteinek, a YEPP tagszervezeteinek munkáját kívántuk feltérképezni, megismerni” – tájékoztatott a rendezvényről a MIÉRT külügyi kabinetvezető.

Az esemény keretében a Yulia Tymoshenko által vezetett Batkivshchyna ellenzéki párt képviselőivel találkoztak a résztvevők, akik beszámoltak a letartoztatott volt miniszterelnök egészségügyi állapotáról, ezt követően Arseniy Petrovych Yatsenyuk-al, volt külügyminiszterrel az ellenzéki pártok munkájáról és Ukrajna külügyi kapcsolatairól egyeztettek.

Az ukrajnai találkozón a fiatalok a kijevi Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett, a civil- és politikai szféra, valamint a sajtó által képviselt beszélgetésen vehettek részt, amelyen az előadók beszámoltak az elmúlt év társadalmi történéseiről, sajtószabadságról, illetve a jelenlegi hatalom túlkapásairól.

A rendezvény utolsó napján, a Demokratikus Szövetség vezetőivel folytatott megbeszélésen a jelenlévők megismerkedhettek azon tevékenységekkel, amelyekkel a fiatal közösségek egy új politikai szemléletet próbálnak meggyökereztetni.