Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke nyitotta meg köszöntőbeszédével a szervezet éves soros Küldöttgyűlését, amely idén március 5-én került megrendezésre a marosvásárhelyi Köpeczi-Teleki házban.

 „Vitathatatlanul vannak eredményeink és úgy gondolom, hogy készen állunk a 2016-os év kihívásaira, illetve a politikai szerepvállalásra.” – hangsúlyozta.

„Azt látom, hogy tehetséges fiataljaink fel vannak készülve a közéleti szerepvállalásra. Ezért azt tűztük ki célul, hogy 500 fiatalt jelenítsünk meg az RMDSZ jelöltlistáin, önkormányzati és polgármesteri pozíciókban egyaránt.”  – mondta, majd hozzátette, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít, ezért külön munkát fektetnek abba, hogy képezzék jelöltjeiket.

Elmondta, hogy a 2015-ös év kampánycsend volt a politikai élet szempontjából, ezért ezt az évet a szervezet építésére fordította.  A szervezet külső és belső építésén egyaránt dolgoztak.  Törekedtek arra, hogy a szervezet minél több fiatalhoz jusson el és azon dolgoztak, hogy a szervezet az RMDSZ fórumaiban is megerősödjön.

Az elnöki beszédet követően Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármesterjelölt köszöntötte a küldöttgyűlés résztvevőit. „Nem nektek van szükségetek a politikai szervezetekre, hanem a politikai szervezeteknek van szüksége rátok. Ti jelentitek azt a kapcsot, amit egy idősebb generáció már nem tud megtenni a fiatalok fele.” – bíztatta a küldötteket.

A marosvásárhelyi eseményen Kovács Péter RMDSZ ügyvezető elnök beszédében arra bíztatta a Szövetség helyi és megyei döntéshozóit, hogy az önkormányzati választási kampány során biztosítsanak bejutó helyeket az ifjúságnak, ne csak plakátolás vagy szórólap-osztogatásban merüljön ki feladatuk. „Szükség van arra, hogy az újratervezés jegyében ahogyan azt vállaltuk megmutassuk az új generációs RMDSZ-t. Fel kell ismerni fiataljaink rátermettségét, képességeikhez mérten felelősséget is kell rájuk bíznunk” – hangsúlyozta.

A MIÉRT több éves hagyománya a Pro Organizatione díj átadása, amelyet idén Horváth Annának, Kolozsvár alpolgármesterének ajándékozott a szervezet építését elősegítő kiemelkedő munkájáért. Horváth Anna rendkívül nyitott és segítőkész volt az ifjúsági szervezetek felé és segítette őket.

A szervezet első alkalommal adta át Fiatal tehetség díját, amelyet a székelyudvarhelyi Jakab Hunornak ajándékoztak. A díj által azoknak a fiataloknak köszönték meg munkájukat, akik tehetségükkel másokat is inspirálnak és dolgoznak a közösség építése érdekében.

A díjak átadása után Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármesterének beszédére került sor. Antal Árpád a politikai szerepvállalás nehézségeire hívta fel a figyelmet, és arra bíztatta a fiatalokat, hogy a nehézségek ellenére merjenek közéleti szerepet vállalni. Elmondta, hogy „különbséget kell tenni azok között, akik valakik akarnak lenni és azok között, akik valamit akarnak tenni és elsősorban a törekvőket és ne a törtetőket támogassuk.”.

„Számunkra, erdélyi magyarok számára a politika hivatás kell legyen és a hatalmat mindig a jó érdekében kell felhasználnunk”, majd sok sikert kívánt a közelgő önkormányzati választásokon induló fiataloknak.

A beszédet követően Antal Lóránt stresszlabdákat ajándékozott a szervezet azon fiatal tagjainak, akik már példaként járnak elől a fiatalok közéleti szerepvállalását illetően és közéleti szerepet töltenek be, valamint azoknak, akik erre a pályára készülnek. A MIÉRT éves Küldöttgyűlése a tagszervezetek és a társult szervezetek beszámolójával folytatódott.