Kalotaszentkirályon, november 7-9. között zajlik a MIÉRT Szórványkonferencia, amelynek idei témája a nagyvárosi szórvány. Pénteken, a megnyitó napján Jakab Adorján, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökhelyettese, Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere és Antal Géza, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke köszöntötte a résztvevőket.

 

Antal Géza, a KIFOR elnöke üdvözölte elsőként a MIÉRT Szórványkonferencia résztvevőit, mint a rendezvény házigazdája. A Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum elnöke köszönetét fejezte ki Póka András György polgármesternek, amiért lehetőséget teremtett arra, hogy a konferencia Kalotaszentkirályon kapjon helyet. Antal Géza hangsúlyozta: „Szükségesnek találom egy olyan fórum kialakítását, amely teret ad a szórványban élő fiatalok számára is a közösségépítésre és problémáik megvitatására. Erre ad lehetőséget az idei konferencia”. A köszöntő végén arra buzdította a fiatalokat, hogy éljenek a lehetőséggel, és aktívan vegyenek részt a rendezvény programjain.

Póka András György polgármester is köszöntötte a résztvevőket, és örömét fejezte ki, hogy a MIÉRT Szórványkonferencia idén Kalotaszentkirályon zajlik. „Szórvány nélkül nincs összmagyarság. Kalotaszeg a híd, amely félúton helyezkedik el Székelyföld és az anyaország között” – fogalmazott Póka András György polgármester, majd arról beszélt, hogy a többségében magyarlakta település lakosaival közösen hogyan építik sikeresen a közösséget. Zárszóként megjegyezte, nagy szeretettel adna otthont hasonló rendezvényeknek az elkövetkezőkben is.

A MIÉRT elnökhelyettese példaértékűnek találta azt, amit Kalotaszentkirályon véghezvittek: „Meggyőződésem, hogy szórványban közösséget építeni nehezebb, mint a tömbmagyarságban élőknek, viszont nagyobb az elégtétel. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy minden településen, mérettől függetlenül a magyar közösségi vezetők, és ezáltal az ifjúsági szervezeti vezetők is minél jobban hozzájáruljanak a közösség hagyományainak, identitásának és kultúrájának megőrzéséhez, továbbadásához. Kalotaszentkirály egy kiváló példa arra, hogy az identitás és a hagyományok ápolásából miként profitálhat a közösség”.

Jakab Adorján, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökhelyettese elmondta: „Minden évben rotációs alapon szervezzük meg konferenciáinkat, így idén a MIÉRT Szórványkonferencia Kalotaszentkirályon zajlik a KIFOR szervezésében. Az a célja ezeknek a rendezvényeknek, hogy az adott régiók fiataljai találkozzanak, problémáikról beszéljenek, és együttes erővel megoldást találjanak ezekre a problémákra”- Ezek után arra bátorította a résztvevőket, hogy kommunikáljanak egymással, az előadások során tegyék fel kérdéseiket, hiszen minderre jó alkalmat adnak a konferencia keretei.

 

A rendezvény partnere az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Communitas Alapítvány.