A 45 nap múlva kezdődő önkormányzati választásoknak Alkalmas fiatalokat alkalmas feladatokra! szlogennel vág neki a Háromszéki Ifjúsági Tanács, felhívva a fiatalok figyelmét a választások fontosságára. A 2020-as megmérettetésre az RMDSZ háromszéki listáin közel száznegyven 35 év alatti fiatal jelentkezett, ami a jelöltek 20 százalékát teszi ki.

„A Háromszéki Ifjúsági Tanáccsal igyekszünk olyan fiatalokat jelölni, akik a korábbi években már dolgoztak a civil szférában, tagjai ifjúsági szervezeteknek és így minden bizonnyal a következő négy évben új szemléletet tudnak behozni a háromszéki önkormányzatiságba” – emelte ki Kelemen Szilárd Péter, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke. Hozzátette: „A HÁRIT ifjúsági jelöltjeinek a következő négy évben nem csak ifjúsági kérdésekkel kell foglalkozniuk, hanem kiemelt figyelmet szánnak a digitalizációra, fontos cél a köztereken való ingyenes wifi szolgáltatás létrehozása, és igyekezni fogunk meghonosítani még inkább az online ügyintézést.”

Olteán Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke elmondta: „Ez az eredmény, ami Háromszéken látható egy folyamat és egy partnerség eredménye. A MIÉRT életében, az elmúlt 18 évben egyfajta kihívás volt meggyőzni az RMDSZ területi és helyi szervezeteit, hogy fontos a fiatalok döntéshozatalban való részvétele. Úgy gondolom, hogy ezt legjobban bizonyítja a januárban elfogadott SZKT határozat, amely értelmében úgy kellett a listákat összeállítani a szövetségen belül, hogy azokon bejutó helyeken szerepeljenek fiatalok és nők is egyaránt. Háromszék és sok más területi RMDSZ eleget tett ennek a határozatnak, viszont még sokat kell dolgozni a következő években, hogy egyrészt legyen igény a fiatalok részéről részt venni az önkormányzati munkában, másrészt a területi szervezetek részéről legyen meg a nyitás a fiatalításra.” 

Országos viszonylatban a MIÉRT összesen 906 jelöltet indít az önkormányzati választásokon, amelyből 342 olyan fiatal, aki esélyes, bejutó helyen van, ugyanakkor országos szinten 20 polgármester jelölt és 20 esélyes megyei tanácsos jelölt. Ezek több mint 60 százaléka első mandátumos fiatal.

A sajtótájékoztatón jelen volt Vajna Ervin, Árkos község alpolgármestere, Oláh István, kézdiszéki megyei tanácsos-jelölt, Szöllősi Tamás, kézdivásárhelyi önkormányzat tanácsos jelölje, Jeszenovics Róbert Károly, Kovászna városának alpolgármestere, valamit Ráduly Antal Róbert, Barót városi tanácsos jelölt.

HÁRIT sajtóiroda