A Magyar Ifjúsági Értekezlet Országos Küldöttgyűlése Antal Lórántot választotta meg a szervezet új elnökévé március 21-én, a Nagyvárad melletti Püspökfürdőn. A következő két évben Antal Lóránt elnökkel, Kádár Petra elnökhelyettessel és további 23 elnökségi taggal folytatja tevékenységét a MIÉRT.

Jakab Adorján ismertette elsőként programját a küldöttgyűlés résztvevőinek: „eljött az ideje a harmadik generációs MIÉRT-nek. Ne csak üres szlogenként használjuk a generációváltás fogalmát, hanem engedjük meg a fiataloknak, hogy kezükbe vegyék az irányítást, dolgozzanak és tévedhessenek, mert ebből tanulnak, és ezzel a fejlődéssel lehet valós utánpótlást biztosítani”.

Antal Lóránt bemutatva programját elmondta: „legyen meg az erőnk, a bátorságunk, a víziónk, hogy mi meg tudjuk győzni a fiatalokat, jó a közösségért dolgozni. A változáshoz az első lépés a tükörbe nézés, a felismerés, hogy problémáink vannak, és azokat együtt tudjuk megoldani”.

A szavazást megelőzően Szabó József, a MIÉRT leköszönő elnöke és Jakab Adorján MIÉRT elnökhelyettes beszámolt az elmúlt két év tevékenységéről.

„Kedves Küldöttgyűlés! Ez az utolsó MIÉRT-es szereplésem, és engedjétek meg, hogy pont olyan legyek, amilyen én magam vagyok. Igyekszem mindig úgy beszélni, ahogy a szívemből jön. Próbálok néha olyan hatást kiváltani a hallgatókból, amire nem számítanak, mert úgy érzem, a fiatalok számára fontos, hogy ne csak beszéljünk a problémákról, hanem cselekedjünk is” – szólalt fel Szabó József.

A leköszönő MIÉRT elnök saját életéből példázva adott útmutatást a résztvevőknek: „a leggyakoribb kérdés, amit otthon a nagylányom feltesz, hogy apa, hova mész? Mindig azt mondom, hogy dolgozni, mert mindegy, hogy MIÉRT-es, RMDSZ-es vagy más feladatok szólítanak el otthonról, hiába magyarázom neki azt, hogy egy olyan szervezetnek voltam két évig az elnöke, amely élharcosa az ifjúsági mozgalmaknak. Soha nem mondhattam el neki a részleteket, mert ő még nem értheti, viszont idővel majd meg fogja. Mondjuk ki, a MIÉRT a legnagyobb ifjúsági ernyőstruktúra a Kárpát-medencében. Ez csak a ti érdemetek, egyetlen személy vagy helyi szervezet sem sajátíthatja ki ezt a rangot. A MIÉRT ti vagytok, és arra kérlek benneteket, bármelyik jelölt is nyerjen, mindig emlékeztessétek őt arra, hogy a MIÉRT az önkénteseinkről szól, azokról, akik otthon nagyon sokat dolgoznak a fiataljainkért. Ha ők nem lennének, akkor a szervezet sem lenne”.

„Az elmúlt két évben sikerült megszerveznünk hagyományos rendezvényeinket, szakmaiságot vittünk beléjük, és új programokat is létrehoztunk. Összességében egy sikeres mandátumot zárunk” – mondta Jakab Adorján leköszönő elnökhelyettes. Tevékenységi beszámolójában kiemelte, a MIÉRT ebben az időszakban teljes jogú tagja lett az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének, a YEPP-nek. Két nagyobb eredményre is rávilágított a mandátumát lezáró elnökhelyettes: a 2011-ben kezdeményezett önkéntességi törvényt tavaly megszavazta a román parlament, továbbá a „Gyorshajtásért büntess, ne a korom miatt!” elnevezésű kampány is jó eredménnyel zárult, hiszen megszületett a törvénymódosítás, amely szerint a fiatal autótulajdonosoknak jelentősen csökkentik a kötelező biztosítása árát.

Az elért eredmények és az útjára indított kezdeményezések bizonyítják a MIÉRT jelentőségét – mondta Jakab Adorján. Szerinte a szervezetben sikerült újításokat is bevezetni, de ezt a munkát folytatni kell, attól függetlenül, hogy a hétvégi, püspökfürdői országos tisztújító küldöttgyűlésen ki nyeri el a MIÉRT elnöki tisztségét.

A küldöttgyűlés munkálatai során a MIÉRT kabinetek vezetői és a MIÉRT tagszervezetei beszámoltak éves tevékenységeikről.

A rendezvény támogatója az RMDSZ és a Communitas Alapítvány.