Lassan egy hónapja annak, hogy a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökének választott közel kétharmados többséggel a nagyváradi országos küldöttgyűlésen. Ez a többség, amely jelenti a szórványt, Partiumot, Közép-Erdélyt és nem utolsó sorban Székelyföldet, bizalmat szavazott az általam meghirdetett reformnak! Egy olyan átfogó és tartalmas reformnak, amely arra hivatott, hogy megfordítsa a MIÉRT szekerének rúdját! Annak a MIÉRT-nek, amely sokunk szerint, sajnos az elmúlt években eltávolodott a valós problémáktól, befelé fordult és elfelejtette, hogy legfontosabb küldetése a fiatalokat képviselni, nyitni az értékes fiatalok felé, befogadni mindenkit, aki hozzáadott érteket képvisel az ifjúsági munkában!

Számtalanszor hangoztattam már az EP-kampányban is, hogy Erdélyben sok értékes és sikeres fiatal él, alkot, dolgozik, akiket valamiért az elmúlt években nem vettünk észre, nem hallottuk hangjukat, mi több, sokszor saját magunkat is azzal nyugtattuk: „amúgy minden rendben”.

Ma a szövetségi elnök világosan meghatározta az irányt, a tennivalókat: változtatnunk kell magunk is, jobban oda kell figyelnünk az emberekre, meg kell hallgatnunk panaszaikat és vágyaikat. Ez a munka még fontosabb a fiatalok esetében, akik elfordultak ugyan a politikától, de érdekli őket a saját sorsuk, akik nem implikálódnak közösségi szervezetek munkájába, de egy jó ügy érdekében könnyen mozgósíthatóak, akiket nem a múlt eredményeivel, hanem a jövő terveivel kell megszólítanunk.

A Magyar Ifjúsági Értekezletnek, és annak megválasztott elnökeként, nekünk, nekem ez a legfontosabb feladatunk.  Az új generációt meghallgatva, és az ő nyelvükön beszélve, megmutatva és befogadva még több értékes és sikeres fiatalt, egy valós mozgalmat építve, az elkövetkező pár hónap és év a nyitás időszaka lesz.

A romániai fiatalok valós problémái gazdasági jellegűek – elsősorban a munkanélküliség, az elhelyezkedés – és ehhez kapcsolódik az oktatás és a kivándorlás kérdése is. Nekünk ezekre kell koncentrálnunk. Természetesen a kisebbségi létből adódó problémák és lehetőségek is meghatározzák a fiatalok mai helyzetét, boldogulási lehetőségeit és jövőképét, de úgy tenni, mintha csak ezek a gondok léteznének, és csupán ezekre kell megoldásokat találnunk, hiba lenne. A minőségi oktatás és munkahelytermés egyformán érdeke a székelyföldi tömbben és az erdélyi szórványban élőknek.

Én hiszek a fiatalok erejében és bízom az elindított újratervezés eredményeiben.  Sok sikert Hunornak, az erdélyi magyarságnak!