Antal Lóránt, az RMDSZ európai parlamenti jelöltje szerdán Kárpátaljára látogatott Szabó Józseffel, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnökével, hogy találkozhasson a helyi közösség tagjaival. A küldöttség kísérője Varjú Zoltán, a Karácsfalvi Sztojka Sándor Görög Katolikus Líceum kollégiumi igazgatója volt, aki egyben az ifjúsági szervezetek képviselője a Magyar Ifjúsági Konferencia ernyőszervezetben.

„A beszélgetések során úgy tűnt, nagyra értékelik azt, hogy a jelenlegi helyzetben is figyelemmel kísérjük a munkájukat, és igyekszünk a kapcsolatot szorosabbra fogni, de nemcsak a megszokott rendezvénylátogatásokkal, hanem ezeknél mélyebb tartalmú összefogásokkal – magyarázta Antal Lóránt, majd hozzátette: a MIÉRT részt fog venni abban a mecénás programban, amely során a hátrányos helyzetű kárpátaljai fiatalok továbbtanulását segítik. Szintén az együttműködés kapcsán bontakozhat majd ki az a régióerősítő folyamat, amelyben különleges szerepet kap a hármashatár jelenléte, s az, hogy Beregszász, Nyíregyháza és Szatmárnémeti egymás testvérvárosai, s ezen a vonalon elindulva ifjúsági testvérvárosokká is kinőhetik magukat, amely többet jelenthet, mint mindössze résztvevőként jelen lenni egymás rendezvényein.

„A mai napig abban a hitben éltem, hogy Erdély szórvány magyar területein a legnehezebb az élet, a boldogulás. El kellett jönnöm Kárpátaljára, hogy ez a gondolat megváltozhasson. Hiszem azt, hogy amit az itt élő magyarok megtesznek a megmaradásukért a legjobb példája annak, hogy szükségünk van egymásra, és azt bizonyítja, hogy milyen fontos megtanítani a felnövekvő nemzedéket küzdeni” – hangsúlyozta Szabó József, a MIÉRT elnöke.

„A fiatalok bár közvetlenül nem részei az Európai Uniónak, tudják és érzik, hogy mit jelenthet, vagy inkább, mit jelenthetne nekik. Én azért találkoztam ma a kárpátaljai fiatalokkal, mert azt vallom, nem csak itthon, szűkebb környezetünkben kell megteremtenünk a fiatalok szabadságához szükséges feltételeket, hanem távolabbi régióban is, mert így lesz nekünk szabad Európánk” – fogalmazott Antal Lóránt.