Szombat délután további előadásokban járták körül az okos települések, okos Erdély témáját a Püspökfürdőn október 19-21. között szervezett XVII. MIÉRT Akadémián.

Dr. Mester Gyula, az Óbudai Egyetem tanára tartott előadást a hallgatóságnak okos járművekről – elektromos és önvezető autókról –, amelyeket nem a fejlődés, hanem egy valóságos „forradalom” eszközeiként nevezett meg, amelyek biztonságos közlekedést tennének lehetővé, és világszerte, évente megközelítőleg 1,2 millió ember életét mentenék meg a közutakon. A professzor rávilágított a kutatások és fejlesztések jelenlegi állására, és az ezekben rejlő korlátlan lehetőségekre, bemutatva azt a Nissan villanyautót is, amelyet kutatási célokra az egyeteme nemrég vásárolt. „Az automatizálás megállíthatatlan” – hangzott el többször is az előadás ideje alatt.

A nemrég alapított Értékterv Kft. ügyvezetője, Barna Zsolt a társadalmi nyitásról és ennek szoros hozadékáról, a ma jellemző tudatos mobilitásról beszélt az új technológiai lehetőségek tükrében. Elmondta, hogy a megfelelő infrastruktúra biztosításával a lakosság szabadon dönthet, hogyan kíván helyet változtatni, és hogy a meglévő közúthálózat kerékpározásra alkalmassá tétele, azaz átalakítása lenne az elsődleges cél ennek elérésében. Közölte továbbá, hogy Magyarországon kerékpáros főosztály működik a biciklis infrastruktúra bővítésére, és hogy véleménye szerint elsősorban szemléletváltásra van szükség.

Vedres Tamás, a BeBand Influencer Marketing ügynökség ügyvezetője a hatékony felhasználói élmény fontosságáról beszélt, valamint kiemelte a különböző kickstarter programok előnyeit, amelyek segítségével a felhasználók segítenek az egyes programok megvalósulásában, ezzel is felgyorsítva a folyamatokat. A különböző okos ötletek megvalósításának sikerességéhez hozzájárul a különféle influencer fesztiválokon való részétel, hiszen segíthet a fejlődésben – tette hozzá az előadó, kiemelve: az influencer kampányok sokkal sikeresebbnek és hatékonyabbnak bizonyulnak, mint a hagyományosak.

Dr. Rajnai Zoltán, Magyarország kiberkoordinátora, egyetemi tanár előadásában kifejtette, a kibertámadások kivédésében az államnak nagy szerepe van. Éppen ezért Magyarországon az állampolgárok adatainak biztonsága érdekében kibervédelmi intézetet hoztak létre, valamint elindították a Digitális Magyarország programot, amely magába foglalja a digitális infrastruktúrát, a digitális gazdaságot, a digitális államot és a digitális készségek kialakítását. Jelenleg Magyarország a hatodik helyen szerepel a kibertámadások kivédési rangsorában, emelte ki a szakértő, hozzátéve: újabb védelmi rendszerek bevezetésével akár listavezetővé is válhatnak a jövőben, főként a kiskorúak védelmére fókuszálva.

A kétnyelvűséget segítheti a technológia

Szőcs Endre, Kolozs megyei tanácsos előadásában elmondta, a kolozsvári magyar lakosok közel harmada számára a kétnyelvűség fontos kérdésnek számít, ezt pedig a technológia segítségével oldhatják meg. Románia EU-s szinten azonban utolsó helyen áll, bár Magyarország sem remekel. Szőcs elmondta azt is: az okostelefonokon használható fejlesztések egy okos nyelvhasználatot is előidézhetnek.

Antónia, az elektronikus köztisztviselő segíti a kolozsvári lakosokat a mindennapi problémákban – mondta el előadásában Rácz Levente, kolozsvári városi tanácsos. A tömegközlekedés terén is fejlődött a város, vázolta fel: egy alkalmazással nyomon követhetik a buszok haladását, más applikáció abban segíti az embereket, hogy a problémákat jelezzék az önkormányzatnak, illetve a parkolók állapotát is élőben lehet követni. Létezik alkalmazás ugyanakkor, amely a szórakozási lehetőségekről tájékoztat – mondta el a tanácsos, aki szerint ezeket a programokat csak akarat kérdése, hogy mikor fordítják le magyar nyelvre is.