Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke október 22-én iktatta jelölési dossziéját a december 6-án esedékes parlamenti választásokra Bihar megyében. A megyei választmány döntése alapján és felajánlása lévén a képviselői listán sorban Szabó Ödön, Biró Rozália, a harmadik helyen pedig az ifjúság jelöltje foglal helyet, a szenátusi listát Cseke Attila vezeti.

A MIÉRT elnöke az iktatást követő sajtótájékoztatón elmondta, milyen példamutató az, hogy egy megyében indul a Nőszervezet és a MIÉRT parlamenti képviselőjelöltje. Ezért külön megköszönte a lehetőséget Cseke Attilának, Szabó Ödönnek és Biró Rozáliának, majd hangsúlyozta, reményei szerint ez precedenst teremt az országos RMDSZ-nél, és nyitottságot eredményez majd a társszervezetek iránt.

Látszik, hogy a Bihar megyei szervezetnél nem csak a politikai retorika szintjén foglalkoznak az ifjúsággal. Véleményem szerint fontos az olyan ügyeket felvállalni, amelyek kimondottan a fiatalságot, a jövő nemzedéket érintik. Ha sikerül kialakítani a megfelelő kommunikációt, ha az ő hangjukat a parlamentig visszük, akkor el fognak menni szavazni. Miért fontos ez? Egyetlen olyan kerettörvény sincs, amely valamilyen módon ne érintené a fiatalokat. A MIÉRT az eddigi években is próbált részt venni a parlamenti munkában a maga eszközeivel, mindig odafigyeltünk az ifjúságot érintő kérdésekre. Ha pedig a MIÉRT ott lehet Bukarestben, akkor sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni! – fejtette ki Oltean Csongor.

Még soha nem került az RMDSZ ifjúsági frakciója ilyen közel ahhoz, hogy a román parlamentben is képviselje magát. Természetesen rengeteg munka áll még előttünk, hiszen van egy célunk, és rengeteg fiatal bízik bennünk” – fejezte be gondolatait a MIÉRT elnöke.

Csongort jól ismerjük, eddig is jól tudtunk együttműködni, szívesen vállaltuk a feladatot és vállaljuk az ifjúsági kihívásokat is” – reagált Cseke Attila a Bihar Megyei RMDSZ elnöke, aki elmondta továbbá, hogy Bihar megyében van a legtöbb 35 éven aluli polgármester az országban, az összesen 9 helységből 3 település élén: Szalacs, Bihar és Szentjobb települések esetében.

Cseke Attila elismerte azt is, hogy nem könnyű négy év áll az RMDSZ előtt. Egy nehéz időszak következik a járvány miatt, mivel a perspektívák sem ismertek. Mindenki egyet ért abban, hogy erős magyar képviseletre van szükség.

Biró Rozália, a Nőszervezet elnöke kifejtette, mennyire fontosnak tartja, hogy a romániai magyar közösség számára egy erősödő és az egész közösséget átfogó mozgalmat építsenek ki annak érdekében, hogy erősödjön a nemzeti identitás, a közösség, valamint a család, mint összetartó kapocs.

Végezetül Szabó Ödön összefoglalta a négy év teljesítményeit kiemelve, az oktatást illetően volt a legtöbb törvénykezdeményezésük, sikereket értek el az egyház és az állam közötti kapcsolat segítésében, ezen belül a kisebbségi egyházak ügyeinek képviseletét illetően. Fontos ezentúl, hogy a család és szociális kérdésekben is vállaltak álláspontot.