A 2. Visegrádi Ifjúsági Konferencia szombat délutáni programjában a résztevők megemlékeztek az Euromaidanként ismert tüntetéssorozatra, majdBiztonságpolitikai kihívások a visegrádi országokban címmel került sor beszélgetésre. A nap utolsó előadásán pedig a kisebbségi kérdés – „a híd szerep” volt a téma.

A napra pontosan két évvel ezelőtt kirobbant Euromaidanként ismertté vált tüntetéssorozatra emlékeztek a konferencia délutáni programjában. „Több Európa, ez az, amire Ukrajnának szüksége van” – mondta Virginia Dronova, a Blok Petra Poroshenka Solydarnist képviselője, majd a tüntetések alatt átélteket osztotta meg a jelenlévőkkel.

A délután első beszélgetésén Takács Szabolcs, európai uniós ügyekért felelős államtitkár, Vincze Lóránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnöke és Szenkovics Dezső, a Sapientia EMTE egyetemi adjunktusa tartott előadást Biztonságpolitikai kihívások a visegrádi országokban címmel.

Elhangzott, hogy ilyen válságos helyzetben összetartásra lenne szüksége az Európai Uniónak, azonban mégis a széthúzás jellemző; hogy a Párizsban történtek után, Belgium is terrortámadástól tart, és ez magával vonná-e a gyakori támadásokat; illetve, veszélyes-e úgy háborút indítani, hogy közben az európai országok belső problémái sem tisztázottak.

A felszólalók mindannyian egyetértettek abban, hogy a V4-es együttműködést erősíteni, folytatni kell. „A V4-es együttműködés az utóbbi időben felerősödött, hiszen megjelent számos olyan kihívás, többek között a terrorizmus, amivel eddig nem számoltunk. Csak az együttműködés segíthet, a cél az, hogy megvédjük, amiért őseink évszázadokon át küzdöttek, hogy megvédjük európai értékeit, hiszen most ezek az értékek kerültek veszélybe. Az emberi jogokat nem emelhetjük az emberi élet elé!” – emelte ki Takács Szabolcs.

Szenkovics Dezső a következőre hívta fel a figyelmet: „Az Európai Unió ellen nem csak fizikai, hanem egy pszichikai háború is zajlik. Ha ezt elveszítjük, és félni fogunk az Unió alapjait képező jogainkról mondunk le csak azért, hogy védeni tudjuk magunkat”.

Vincze Lóránt elmondta, hogy a bevándorlás témakörét nehéz nyugat-európai szemüvegen keresztül nézni: „valami hibádzik a nyugat-európai bevándorlási szemlélet, a nyilatkozások és a valóság között”„A pozitívnak tekinthető fejlemények mellett: az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése az Iszlám Állam elleni háborúról, az európai országok közös fellépési szándéka, a Visegrádi országok megtalált közös hangja, azonban a Kelet és Nyugat közötti szembenállásnak lehetünk ismét tanúi. A napokban hangzott el a mini-Schengen, amely már európai identitásválságnak tekinthető” – fogalmazott.

A délután Csáky Pál és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők Állam és nemzet Közép-Kelet-Európában; Kisebbségi kérdés – a „híd szerep” című előadásával zárult.

Sógor Csaba elmondta: egy elégedett kisebbség egy országnak csak a javára válhat.„Kiemelten fontos, hogy a többségi és a kisebbségi közösségek tiszteljék egymást egy társadalomban. Emberjogi, kisebbségjogi, biztonságpolitikai és gazdasági előnye is van annak, hogyha ezek a közösségek képesek békésen élni egymás mellett” – hangsúlyozta.

„Egy normális politikus arra törekszik, hogy a társadalomban stabilitás legyen, most azonban ez a stabilitás megbomlott. Európának jelenleg nincs feje, alapvetően nem tudja, hogy mit akar. A tagállamok játsszák a saját játékukat, azonban összekötő vízió nincs. A viszonyokat mindenképp át kell gondolni, de bízom benne, hogy Európa képes lesz megoldani az aktuális problémáit” – vélekedett Csáky Pál.