Hétvégen, október 7 – 9. között zajlott az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) tanácsokozása Bécsben. Fontos határozatokat hozott a YEPP, biztonságos Európát szorgalmaz, egységes hadsereggel.

Felhívta az Európai Bizottág és az EU-s tagállamok figyelmét, hogy erősítsék meg az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikáját. A YEPP álláspontja, hogy a határaink védelme Európa egyik legnagyobb prioritása, ennek érdekében az Európai Parlament és Bizottság egy közös európai hadsereg létrehozásán kell dolgozzon. A határozatok mellett a YEPP Elnökök Tanácsa egy nyilatkozatot is elfogadott, amelyben felkérik az Európai Néppárt tagszervezeteit, hogy korszerűsítsék struktúráikat, nyissanak a társadalom felé és az állapolgárok nyelvén szóljanak hozzájuk. Ugyanakkor a nyilatkozat kiemeli, hogy ezek a tagpártok szorosabban kell együttműködjenek az ifjúsági szervezetekkel és teret kell biztosítsanak az új generációnak a politikai szerepvállalásra.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet nem értett egyet azzal a határozattal, amelyben a YEPP azt kéri az Európai Néppárttól, hogy vonja vissza azt a javaslatát, mely szerint ingyenes Interrail vasúti igazolványt kapna minden 18 évet betöltött fiatal európai állampolgár. Ambrus Zsombor, a MIÉRT külügyi kabinetének tagja a plénum előtt elmondta „A MIÉRT teljes mértékben ellenzi egy ilyen határozat elfogadását, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok megismerhessék Európát. Az uniós állampolgárok szabad mozgása az EU egyik legfontosabb alapelve, a határok megszűntetése pedig elsősorban a fiatalok nyeresége és a MIÉRT teljes mértékben támogatja az olyan konkrét intézkedéseket, amelyek ezen alapelveket erősítik meg és az integráció sikeres mélyítését szolgálják.

Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke a tanácsülés során rövid megbeszélést tartott Sebastian Kurzzal, Ausztria külügyminiszterével, az Osztrák Néppárt Ifjúsági Szerveztének elnökével. „Sebastian Kurz többször kihangsúlyozta, hogy a fiataloknak fontos szerepük van a politikában és megerősítette, hogy a MIÉRT által elkezdett fiatal politikusok támogatása egy rendkívül jó kezdeményezés, melyet folytatni kell.”