Október 1-én újra lesz Magam adom! véradási akció Sepsiszentgyörgyön. A mozgalom 2020-ban indult azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet, mennyire fontos és szükségszerű ez a fajta adakozás. Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Dr. Andrei Rosin Kovászna Megye Vérközpontjának igazgatója szólalt fel, illetve Kelemen Szilárd Péter a Hárit elnöke, és Colt Alice, az akció koordiátora árulták el a részleteket.

Kelemen Szilárd Péter elmondta, ez a második alkalom, hogy a fiatalokkal felkarolják a vérközpontot és egyben tudatosítják a véradás fontosságát.

Az előző évvel ellentétben, már nem csak a fiatalokat, hanem közéleti szereplőket és vállalkozókat, cégek munkaközösségeit is felkértek arra, hogy legyenek partnerek ezen a megmozduláson.

“Két szempontból fontos a mai nap, a fiatalok tudatosítása a véradásról, és hogy legyen ez a cselekvés egyfajta éves hagyomány, hiszen nem csak akkor kell szaladni vért adni, ha egy közeli ismerős bajban van, hanem felelősségteljesen gyakrabban adjanak vért az olyan személyek, akiknek lehetősége van rá. Engem például előszőr 2018-ban hívott el egy kolléganőm, hogy egy sepsiszentgyörgyi óvodában véradás zajlik a gyerekekért, és azóta amikor tehetem, adok vért.” – részletezte.

Dr. Andrei Rosin, Kovászna Megye Vérközpontjának igazgatója elmondta, hogy nagyon örül az ilyen kezdeményezésnek, hiszen véradókra folyamatosan szükség van, a koronavírus-járvány miatt ugyanis ezen személyek száma csökkent, de a vérre továbbra is szükség van a kórházban. Az október 1-jei akción a bejáratnál  gyorstesztes vizsgálatot végeznek, hiszen fontos mindenki egészsége úgy a véradóknak, mint az alkalmazottaknak. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a véradás előtt minél több folyadékot kell fogyasztani és zsírmentesen kell táplálkozni,

de nagyon fontos, hogy bő étkezésük legyen a véradás előtti estén és a véradás előtti reggelen is az adakozó személyeknek.

Colt Alice a rendezvény szervezője ismertette, hogy a Magam adom! kampány 2020-ban a koronavírus okozta vérhiányra igyekezett választ adni, és Erdély-szerte hívta felhívta a figyelmet a véradás fontosságára. A Hárit tavaly közel 40 fiatallal kapcsolódott be a mozgalomba, a véradáskor kapott élelmiszerjegyeket jótékony célra gyűjtötték össze, idén pedig a SALVATORE EGYESÜLET számára ajánlja fel.

A szervezők tehát mindenkit szeretettel várnak október 1-jén 8 és 11 óra között. A véradás szervezett lebonyolítása érdekében minden érdeklődőt arra kérnek, hogy részvételi szándékukat jelezzék az alice@miert.ro e-mail címen, vagy a HÁRIT Facebook-oldalán. A helyszínen kötelező lesz a maszk viselete! (közlemény)