Demeter Ferenc – Mikóújfalu polgármestere

Mi buzdított a közösségi szerepvállalásra? Miért szerettél volna polgármester lenni?

Már evar_1948gyetemi éveim alatt dolgoztam választási kampányban az RMDSZ csapatában. Akkor eldöntöttem, hogy közösségemért dolgozni fogok. Majd egyetemi éveim végén Mikóújfalu polgármestere, Nyáguly Vilmos, csapatába hívott, így 2008-tól önkormányzati képviselő vagyok szülőfalumban. Azért szerettem volna polgármester lenni, hogy még többet dolgozzak Mikóújfaluért egy fiatal csapattal.

Hogyan telik egy fiatal polgármester egy napja?

A reggel mindig megbeszéléssel indul, majd rövid sajtószemle, aztán fogadóóra, iratok aláírása. Keddenként általában a megyeközpontban vagyok, ilyenkor néha jut idő a régi kapcsolatokat is ápolni. Délutánonként a törvékenyeket szoktam böngészni, hiszen mindig naprekésznek kell lennünk ebben a szakmában, de az esti programból nem hiányzik egy egy foci,- vagy kézilabmeccs sem.

Szerinted mivel lehetne motiválni a fiatalokat a közösségi szerepvállalásra?

Feladatot kell adni nekik, kikérni a véleményüket, bevonni a munkába, nekik is szerepet adni és máris érdekeltek lesznek a közösségi munka iránt.

Szerinted mik azok a készségek, aminek egy fiatal polgármesternek/közösségi vezetőnek rendelkeznie kell?

Alázat és tisztesség. Számomra ez a legfontosabb.

Mandátumod alatt milyen kezdeményezéseket szeretnél elindítani?

Szeretnék alapítani egy önkéntes tűzoltó csapatot, újrainditani a foci egyesületet mivel fontos számomra a sportélet fellendítése, illetve támogatni egy nőszervezet létrehozását.

Mik azok a projektek, amiken jelenleg dolgozol?

Falum számára prioritás most egy víztisztító építése, az orvosi rendelő és a sportbázis felújítása.

Milyennek látod az elkövetkezendő három és fél évet?

Nehéz három év lesz, főleg, ha a kormány belevág egy közigazgatási átszervezésbe. De az egész rendszer úgy érzem csak akadályokat gördít, a dolgozni akaró polgármesterek elé. Ennek ellenére azon leszünk a helyi tanácsosokkal közösen, hogy az építés évei következzenek Mikóújfaluban.

Fiatal, MIÉRT-es jelölttekként olyan célokat tűztetek ki a négy éves mandátumra mint például felhívni a figyelmet a törvény adta lehetőségekre, ami a fiatalok otthonteremtésének támogatását illeti (a törvény lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy 250 és 500 négyzetméter közötti telket adjanak koncesszióba a 18 és 35 év közötti fiataloknak) vagy az ifjúsági alap létrehozásának kezdeményezése. Te hogyan látod ezeknek a terveknek a kivitelezését a saját településeden?

Már most is működik fiataloknak bérelhető lakás Mikóújfaluban, egyelőre ezek bővítése nincs tervben, mert az igény itt, vidéken, sajnos még nem olyan nagy, hogy szükség legyen erre.

Hogyan látod a fiatalok szerepét az országos politikában, a közelgő parlamenti választásokkal kapcsolatban?

Örülök, hogy sok fiatal indul az idei parlamenti választásokon, remélem közülük néhányan be is fognak jutni. Szükség van a fiatalok hangjára a parlamentben, szükség van egy új politikai hangra az RMDSZ frakción belül, hiszen egy másfajta szemléletmódot képviselnek, másak a meglátásaik.

Milyen a munkakapcsolatod a kollégákkal? Akadt-e már konfliktus abból adodóan, hogy fiatalabb vagy?

Jó a kapcsolat a kollégákkal, ezidáig nem volt konfliktus a fiatalságom miatt hiszen korábban is dolgoztunk már együtt.

Ha tehednéd és bármilyen eszközöd meglenne rá, milyen programot szerveznél a helységben?

Mikóújfaluban nagy hagyománya van a kerékparozásnak, a bicikli túráknak. Ha tehetném egy a testvértelepüléseinket meglátogató biciklitúrát szerveznék, amely bevonna minden korosztályt.