2017. április 28-30. között tartotta tisztújító kongresszusát az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete, a YEPP, Dubrovnikban, Horvátországban.

A szombati kongresszus alkalmával Ambrus Zsombor, a MIÉRT delegáció vezetője felszólalásában felhívta a figyelmet a Romániában zajló aktuális eseményekre. „Azután, hogy a Nemzeti Liberális Párt támogatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisebbségek anyanyelv-használatának kiterjesztésére vonatkozó törvénykezdeményezését, később két másik párttal, a Mentsétek Meg Romániát Szövetséggel (USR) és a Népi Mozgalom Pártjával (PMP) az Alkotmánybíróságon támadták meg azt. Ezzel a cselekedettel a Nemzeti Liberális Párt hátat fordított az Európai Néppárt értékrendjének, hiszen a Néppárt mindig kiemelt figyelmet fordított a kisebbségi jogok védelmére és a nacionalizmus elleni küzdelemre.”- mondta, majd hozzátette: „a MIÉRT tudja azt, hogy az új elnök, Andrianos Giannou, ismeri az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetét, ezért is támogatjuk őt teljes vállszélességgel.”

Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke a YEPP kongresszus kapcsán kifejtette: „ sokszor el kell még mondjuk, hogy a román pártok sok esetben kettős játékot játszanak. Nyitottságról beszélnek Brüsszelnek és a nagyvilágnak a kisebbségi kérdéseket illetően, itthon pedig megpróbálnak megakadályozni mindent, ami előrelépést jelenthet a kisebbségi problémák megoldásában. Az Alkotmánybíróságon megtámadott RMDSZ-es törvényjavaslat is ezt bizonyítja”