Első alkalommal szervezte meg az App Day konferenciát a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT). Az applikációk világába betekintést nyújtó eseménynek a kézdivásárhelyi Gábor Áron Műszaki Szakközépiskola konferenciaterme adott otthont.

 A népes számban megjelent, többnyire fiatalokból álló közönséget Kelemen Szilárd Péter, a HÁRIT elnöke köszöntötte, aki a digitalizáció fontosságát hangsúlyozta, ami napról-napra alakítja át a társadalmat és annak problémáit. Elmondta, a rendezvény révén közel szeretnék hozni egymáshoz a szakmai szereplőket, a klasztereket és az érdeklődő fiatalokat.

A résztvevők elsőként a Transilvania Bank két mobil applikációjával ismerkedhettek meg, melyeket Rapó Árpád a bank munkatársa mutatott be. A BT24 applikáció lehetőséget nyújt arra, hogy szinte bármilyen tranzakciót és banki műveletet elvégezzünk, anélkül, hogy be kellene mennünk valamelyik bankfiókba. Az ingyenesen letölthető applikációban követhetjük számla egyenlegünket, pénzt utalhatunk át, számlákat fizethetünk, valutát válthatunk, de akár az úthasználati díjat is kifizethetjük. A bank rendelkezik egy BT Pay nevű applikációval is, amely többet között lehetővé teszi, hogy a telefonunkkal fizessünk az üzletben a bankkártyánk helyett.

A második előadó Jánó Szabolcs volt, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület igazgatója, aki a Visit Covasna applikációt mutatta be, amely segítségével a háromszéki turisztikai desztinációkról, szálláshelyekről, rendezvényekről kaphatunk tájékoztatást. Az applikációt már több mint kétezer személy töltötte le. Jánó elmondta, a jövőben évben azon lesznek, hogy az applikációt minél több emberrel megismertessék, és tovább bővítsék különböző funkciókkal.

A Mikes Kelemen Elméleti Líceum applikációját az iskola végzős diákja, Béres Márton Norbert ismertette. Az applikációt Mester Attila fejlesztette,amelylehetőséget ad arra, hogy a tanintézmény tanulói, illetve tanárai online kövessék órarendjüket, megnézzék, hogy éppen melyik teremben és milyen órájuk lesz. A jövőben azt tervezik, hogy egy elektronikus naplót is beépítenek az applikációba, hogy a diákok a jegyeiket vagy hiányzásaikat is követni tudják.

A bemutatók sorát Szöllősi Tamás, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet elnöke, a konferencia főszervezőjezárta, aki a Couchsurfing nevű, közösségi szállásközvetítő applikációt mutatta be. A Couchsurfinget azok számára találták ki, akik egy utazás alkalmával nem hagyományos szálláshelyen, például hotelben vagy panzióban kívánnak megszállni, hanem kalandra vágynak és helyi embereket szeretnének megismerni. Az applikációban regisztrálók felkínálhatják saját lakásukat szálláshelyként, illetve kereshetnek mások szálláshelyei között. Az együttműködés a kölcsönös bizalmon alapszik, hiszen a szállásért nem kell fizetni, azonban kisebb figyelmességekkel illik meghálálni a vendégszeretet.

Az esemény kötetlen beszélgetéssel zárult, a szervezők pedig azt ígérik, hogy jövő évben egy még nagyobb, még színesebb rendezvénnyel rukkolnak elő.

 

 

HÁRIT Közlemény