A Kolozsvár Társaság székhelyén találkozhattak újra az ifjúság jelöltjeivel az érdeklődők tegnap a Kincses Városban. A nyitás jegyében összeállított önkormányzati jelöltlistákon, Kolozsváron és Kolozs megyében is befutó helyen szerepelnek az ifjúság jelöltjei.

Az esemény házigazdája Buchwald Péter köszöntötte az egybegyűltekes és rövid felvezetőjében arról beszélt miért fontos, hogy a fiatalok is politikai tapasztalatot szerezzenek. Általános kérdést fogalmazott meg a meghívottak fele, melyben arra volt kíváncsi, hogy a mai közhangulat mellett mi volt az ami a politikai és közösségi szerepvállalás felé irányította őket.

Geréd Imre az RMDSZ ifjúsági ügyvezető alelnöke az elmúlt négy évben képviselte az ifjúságot a kolozsvári önkormányzatban. Elmondta, hogy a fiataloknak biztonságos és kiszámítható közintézményekre van szükségük és az adminisztrációt nem lehet egyik napról a másikra megtanulni, ezért is fontos, hogy fiatalok kerüljenek be a döntéshozó testületekbe.

Ifj, Deák Ferenc, aki a Kolozs megyei listán másodikként indul elmondta, hogy számára a közösségi szerepvállalás nem új keletű irányultság, hiszen jelenleg is a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnökeként dolgozok és több mint egy évtizede foglalkozik közösségépítéssel.

„Egy fiatal szívesebben fordul egy vele egykorú tanácsoshoz, mint az idősebbekhez. Az önkormányzatok, hivatalok a fiatalok számára barátságtalan intézmények, az ifjúsági képviselők jelenléte önbizalmat és közvetlen kapcsolati lehetőséget teremt közöttük és az intézményrendszer között” – mondta el Enyedi Tamás, megyei tanácsos jelölt. A Kolozs megyei RMDSZ ifjúsági alelnöke kiemelte, hogy az országos szervezet, a MIÉRT célkitűzéseit is fontosnak tartják, így az ifjúsági alap létrehozását az önkormányzatokban vagy a földvásárlási kedvezmények biztosítását a fiatalok lakásépítésére.

Rácz Levente, fiatal vállalkozó, a kolozsvári jelöltlista negyedik helyezettje elmondta, hogy neki egyik célja, hogy az ifjúság véleményét megváltoztassa a politikáról és ez az elmúlt időszakban már sikerült is néhány esetben ez. Ugyanakkor kiemelte, hogy Kolozsvár egy színes és pörgős város, ezt a jellegét annál is inkább megtarthatná, ha 24 órás várossá alakíthatnánk. Ennek a folyamatnak az egyik fontos része, hogy beindítsák az éjszakai tömegközlekedést.

Szőcs Endre a megyei tanácsosi listán induló fiatal közgazdász, aki vidékfejlesztéssel foglalkozik. Elmondta, hogy szakmai tapasztalatait hatékonyan tudná kamatoztatni a megyei tanácsban, hiszen szakemberként ismeri a Kolozs megyei vidék jellegzetességeit.

Nistor Dániel, építőmérnök elmondása szerint szakemberként került be a jelöltek csapatába és így is szeretne dolgozni. Építőmérnöki szaktudásával és ambícióival indul neki a választásoknak és bízik benne, hogy hasznos segítsége lehet majd a csapatnak.

Az esemény zárásaként Buchwald Péter elmondta, hogy a jelöltekkel a következő egy hónapban a Matyi térben lehet találkozni. Az önkéntes központként és kampány koordinációs irodaként működő iroda a Szentegyház (Iuliu Maniu) utca 4 szám alatt található és naponta 9-17 óra között biztosan nyitva van.