A cél világos: autonómiát akarunk!”címmel tartott előadást ma délelőtt Erdővidéken, Baróton, Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, a MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet) Székelyföldi Konferenciáján. Borbély Lászlót a szervezők nevében köszöntötte és előadását felvezette Antal Lóránt, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke.

Az Ifjúság és autonómia témájú konferencián a politikai alelnök a Szövetség múltjára, kihívásaira és prioritásaira is kitért, kiemelve, hogy az elmúlt 25 évben azon vívódtak, hogy az 1993-ban megfogalmazott célok valóra váljanak.

„1990 és 1993 között komoly viták voltak a Szövetségen belül, kerestük a helyünket és annak a módját, hogy a romániai magyar közösség érdekeit a leghatékonyabban képviselni tudjuk. Két markáns vonal volt akkoriban az RMDSZ-en belül, és azt kellett eldöntenünk, hogy a jogállam, a demokrácia eszközeivel élve, tárgyalóasztalhoz ülünk-e vagy sem az akkori hatalom képviselőivel” – emlékezett vissza Borbély László. Mint elmondta, a Szövetség nemzetközi szinten, a különböző nemzetközi szervek bevonásával is próbált hatni az akkori vezetőségre, de rájöttek, hogy a kisebbségi kérdéseket itt a román parlamentben, kormányban és az önkormányzatok szintjén kell megoldani.

„3 év alatt 25 beadványunk volt, és ugyan sikerült elérnünk azt, hogy az Európai Tanács közel négy éven át monitorizálta Romániát kisebbségi jogok érvényesítése kapcsán, de világossá vált, hogy a felmerülő problémákat helyettünk senki nem fogja megoldani. Ekkor döntöttünk úgy, hogy leülünk tárgyalni az akkori vezető román politikusokkal, és ez volt az a találkozó amelyen elsőként esett szó kétnyelvű feliratokról, ezen a találkozón értük el, hogy a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen 300 magyar helyet kapjunk, és ez a szám mára hétezerre nőtt” – fogalmazott Borbély László a MIÉRT-konferencián.

A Szövetség politikai alelnöke kiemelte: az RMDSZ autonómia igényeit már 1994-ben megfogalmazta, a parlamentben akkor tették le első alkalommal tanügyi törvénytervezetüket is, 500 ezer aláírással szentesítve. „Úgy döntöttünk, hogy a kisebbségi jogi problémákat, a nyelvi jogokat, az anyanyelvű oktatással kapcsolatos elképzeléseinket, a közbirtokossági problémákat külön kezeljük, céljainkat lépésről-lépésre próbáljuk elérni. Az elmúlt években sok mindent sikerült elérnünk, és úgy érezzük, hogy végre beérett az idő arra, hogy az autonómia-tervezetet ismét elővegyük, és egy országos szintű közvitát kezdeményezzünk róla. Egy Európában már jól működő modellt vettünk alapul, a Dél-tiroli modellt, amely már 1992-től működőképes” – fogalmazott Borbély. Hozzátette, egy olyan nemzetállamban, mint Románia, számítottak a vegyes fogadtatásra, de mint elmondta, meglepődve tapasztalta, hogy néhány hírcsatorna kivételével, amelyek az autonómia-statútum megjelenése utáni napokban próbáltak ellenséges hangulatot kelteni, a közvélemény normálisan fogadta a tervezetet, sőt, néhány pozitív véleményt is hallott román anyanyelvű kollégáktól, újságíróktól.

„1996-ban nagy áttörésnek számított, hogy kormányra kerültünk, és azóta számtalanszor bebizonyosodott, hogy mennyire fontos a magyar közösség szempontjából a parlamenti jelenlét, a kormányzati szerepvállalás. Ha csak a mostani államelnök-jelöltek programjait vesszük figyelembe, azt látjuk, hogy a 14 államelnök-jelölt közül, Kelemen Hunoron kívül, egyetlen olyan jelölt sincs, aki a következő években pozitívan állna a kisebbségi kérdésekhez. Ezt az űrt nekünk kell kitöltenünk, ez a feladat most ránk hárul, a jövőben pedig a fiatalokra, akiknek ki kell használniuk az általunk felépített jogi háttereket és ezekre újabb terveket kell építeniük. Mérlegelni kell a dolgokat, fontos, hogy legyenek elképzeléseink arról, hogy mire van szüksége akár a MIÉRT-nek, akár a magyar közösségnek, és ha vannak céljaink, lesznek sikereink is” – összegzett az erdővidéki konferencián Borbély László.

A rendezvény partnere az Erdővidéki Ifjak Szervezete (Edisz), az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Communitas Alapítvány.