Winkler Gyula EP-képviselő jóvoltából Brüsszelbe látogathatott a tizenegyedik EU Tábor nyertes csapata. A csapat koordinátora, Mikó Hunor számol be a továbbiakban az eseményről.

Az utazás szeptember 23-án, a kora reggeli órákban vette kezdetét a bukaresti Henri Coanda reptéren. Miután minden résztvevő megérkezett, lelkesen kezdtük meg beszállásunkat a repülőgépbe, amely Brüsszelbe repített minket. Mint kiderült, a kis csapatunk nagy részének az első repülése volt, így nagy izgalommal vártuk a felszállást. Nagyokat sóhajtva és kacagva röppent el az a rövid kis idő a fellegekben, míg szerencsésen landoltunk a brüsszeli reptéren, majd sikeresen kijutva az embertömegből megkerestük az idegenvezetőnket, Bálint Margitot, Winkler Gyula EP-képviselő asszisztensét.

Bálint Margit segítségével körbejártuk Brüsszel nevezetességeit. Betekintést nyertünk a színház életébe, megtudhattuk milyen előadások, illetve nagy színészek lakták be a teret, majd azt követően ellátogattunk a Grand Place-ra, Brüsszel főterére, ahol megcsodáltuk a városházát és annak belső udvarát.

Túránk során eljött az a pillanat, amikor már nem bírtunk ellenállni annak a temérdek édességnek és illatnak, ami belakta a központot, majd egyszerre rohamoztuk meg, és próbáltuk ki, hogy mitől is olyan híres a brüsszeli waffel.

A waffel evés és a közvetlen mosakodás után a „pisilő kisfiú” szobrához látogattunk el, de még közel sem volt vége a napunknak, mert hátra volt a királyok sétánya, a brüsszeli dóm és számos park megtekintése is.

Az első napunk a brüsszeli látványosságok megnézésével telt el, míg a második a szakmaiságra épült, amelynek kiindulópontját a parlament és a parlamentárium meglátogatása jelentette.

Az első programunk a parlamentben egy olyan előadás volt, amelyet két nyelven tartottak, románul illetve magyarul, és arról kaptunk információkat, hogy milyen arányban képviseltetik magukat az országok a brüsszeli parlamentben, illetve magáról a választások lebonyolításáról is hallhattunk érdekességeket.

A parlamentnek majdnem a közepén található a képen látható szobor. Érdekessége, hogy egy pontban érinti a talajt és 35m magas. Ez a szobor hivatott képviselni az Európai Uniót, amely a sokszínűségre asszociál. Különféle rudakból van összerakva, és ha valaki az egyik rudat megpendíti, beleremeg látványosan az egész építmény.

Az épületben a következő állomásunk a tanácsterem volt, ahol érdekes információkat kaptunk egy-egy ülés, tanácskozás lebonyolításáról. Megtudtuk hogyan működnek a szinkron tolmácsok, illetve azt is megjegyeztük, hogy a magyar szinkrontolmács a 16-os sávon található.

Egy kis felfrissülés után Bálint Margit idegenvezetőnk Winkler Gyula európai parlamenti képviselő irodáját mutatta meg, majd az EP-képviselő egy kötetlen beszélgetésre invitált minket. Nagy meglepetésünkre csatlakozott a látogatócsoporthoz Kelemen Hunor Szövetségi elnök, az RMDSZ államelnök-jelöltje és Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is, akikkel szabadon tudtunk beszélgetni, és bátran feltehettük nekik a minket foglalkoztató kérdéseinket.

Harmadik, egyben az utolsó napunkon nyakunkba vettük a várost, felfedezve azt, majd este a reptérre vezető úton már mindenki arról beszélgetett, mennyire magával ragadta őket az utazás. Tetszett az a felfogás, amellyel ott találkoztunk, és jó volt látni, mennyire nyitottak és barátságosak az ottani emberek. Szívünkbe zártuk Brüsszelt és az Európai Parlamentet, és megfogadtuk: amint tehetjük, újra visszatérünk ide, de nem csak turistaként, hanem Winkler Gyula EP-képviselő gyakornokaiként.