MIÉRT: támogatjuk a bejegyzett élettársi kapcsolatot

Támogatja a bejegyzett élettársi kapcsolatok törvényes rendezését a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT).

„A referendum után bebizonyosodott, hogy a fiatalok nem ülnek fel a gyűlöletbeszédnek, hanem ellenkezőleg: befogadóak és toleránsak más kisebbségekkel szemben is. Meggyőződésem, hogy nekünk, erdélyi magyaroknak példamutatóknak kell lenni a többség-kisebbség viszonyt illetően” – fogalmazott Oltean Csongor.

A MIÉRT elnöke hozzátette, üdvözlik a bejegyzett élettársi viszonyról szóló törvénykezdeményezést, és felkérik az RMDSZ parlamenti képviselőit és szenátorait, hogy támogassák a parlamentben.

A MIÉRT a 2018 és 2022 közötti időszakra elfogadott Politikai Programja értelmében aktívan támogat minden olyan legális kezdeményezést, amely a más családalapítási törekvéseket és együttélési formát hivatott intézményesíteni. Szorgalmazza a bejegyzett élettársi viszony jogi keretbe való ültetését, ezért minden olyan törekvést, amely ezt a célt szolgálja, teljes mértékben támogatunk.

A törvény jogilag rendezné a társadalomban nagyjából 5 százalékban jelen lévő azonos nemű párok élettársi kapcsolatát a szükséges feltételek mellett, ugyanakkor a heteroszexuálisoknak is lehetőséget ad arra, hogy ha nem akarnak házasodni, legyen lehetőségük törvényesíteni kapcsolatukat. A feleknek lehetőségük volna vagyonközösséget vállalni, de a szociális juttatások, társadalombiztosítás, egészségbiztosítás és egyéb jogok is megilletnék az élettársi kapcsolatban élőket.

A családok négyötöde nem hagyományos

Az Eurostat felmérése szerint Romániában 1995 óta majdnem megduplázódott a házasságon kívül született gyerekek aránya, mára a gyerekek egyharmada születik így. A hagyományosnak tekintett családmodell (anya, apa, család) pedig nagyjából 20 százalékban van jelen az országban, a maradék négyötödöt gyerek nélküli házaspárok, egyedülálló felnőttek gyerekkel vagy gyerekek nélkül, illetve más típusú háztartásban élők teszik ki.