Szeptember közepéig lehet jelentkezni az Erdélyi Politikai Iskolába

Az Erdélyi Politikai Iskola képzéssorozat ötödik évfolyama indul októberben, amelyre olyan 18-36 év közötti erdélyi magyar fiatalok jelentkezését várják, akik érdeklődnek a politika iránt és hosszú távon saját közösségük alakítói, véleményformálói kívánnak lenni.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségben szervezett ingyenes képzésére szeptember 12-ig lehet pályázni.

A hathónapos, négy hétvégét felölelő személyes alkalmakból, valamint e-learning-tananyagok feldolgozásából és beadandók készítéséből álló képzés során a résztvevők az elméleti tudásuk bővítése mellett gyakorlati tapasztalatokra is szert tehetnek. Az erdélyi magyar fiatalok számára kivételes lehetőségeket nyújt a kurzus, hiszen kötetlen formában beszélgethetnek magyar és külföldi politikai döntéshozókkal, valamint olyan támogató közösség részévé válnak, ahol a résztvevők a képzés elvégzése után is számíthatnak egymásra.

A magyar és angol nyelven zajló képzés tematikája négy pillérre épül: különböző készségfejlesztő tréningekrepolitikai menedzsmentre (pártok működtetése, kommunikációs rendszerek és kampányok, közvélemény-kutatási módszertan, általános menedzsment, közkapcsolati és közösségi gazdálkodási kérdések megvitatása); hazai és külföldi gyakorló politikusokkal, szakértőkkel folytatott háttérbeszélgetésekre, valamint az e-learning alapú oktatásra.

Az Erdélyi Politikai Iskola képzéssorozat vendégelőadói között minden évben elismert hazai és külföldi szakértők, politikusok szerepelnek. Előadást tartott már többek között Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára; David Venter, Nelson Mandela volt kommunikációs főtanácsadója; Malcolm Gillies, a London Metropolitan Egyetem egykori rektora; Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter; Orbán Balázs miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár; Dr. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, Frank Füredi, a University of Kent szociológus professzora vagy Richard Hamilton, a Department for Business, Energy and Industrial Strategy stratégiai igazgatója.

A program 2021 október közepén Kolozsvárott indul, a bukaresti, sepsiszentgyörgyi és budapesti alkalmak a következő évben folytatódnak, az utolsó képzési hétvégére pedig 2022 májusában kerül sor.

Az érdeklődők 2021. szeptember 12-án éjfélig adhatják le jelentkezésüket. Az Erdélyi Politikai Iskoláról és a jelentkezés feltételeiről bővebb információ a képzés honlapján olvasható.

A programot a Pro Iuventute Egyesület támogatja. (közlemény)

Nyitókép: Gönczy Tamás

 

„Lediplomázott” az Erdélyi Politikai Iskola negyedik évfolyama is

Július 4-én zárult az Erdélyi Politikai Iskola negyedik évfolyamának képzési időszaka, a vasárnapi, Budapesten zajló záróünnepségen 17 erdélyi fiatal vehette át az oklevelét.

A rendezvényen jelen volt Gulyás Gergely, magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter, Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, Tőtős Áron, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) alelnöke, Geréd Imre, a Pro Iuventute Egyesület elnöke, valamint Szalai Zoltán, az Mathias Corvinus Collegium főigazgatója.

A MIÉRT számára kiemelten fontos, hogy a közösség iránt elkötelezett erdélyi magyar fiatalok számára magas színvonalú szakmai képzéseket biztosítson. A szakmaiság mellett fontosnak tartjuk, hogy a programban olyan fiatalok vegyenek részt, akik szívükön viselik a romániai magyar közösség, egyszersmind a magyar nemzet sorsát is. Az elmúlt években az Erdélyi Politikai Iskola mára egy közösségé nőtte ki magát. Olyan közösségé, amelynek tagjai eltérő, színes egyéniségek, ez a sokszínűség azonban egységet képez, összetartozik. A mi feladatunk, hogy ezekben a fiatalokban rejlő tenni akarást a közösség szolgálatába állítsuk, hogy a képzés során megszerzett tudás a gyakorlatban is hasznosuljon” – fejtette ki Tőtős Áron.

Gulyás Gergely miniszter gratulált a hallgatóknak, majd felidézte: az Erdélyi Politikai Iskola 2017-ben egy újszerű ötlet volt, amely során számtalan barátság, ismertség és jól működő kapcsolat jött létre, ugyanakkor az Erdélyi Politikai Iskolában szerzett diploma jó ajánlólevél lehet azok számára, akik érdeklődnek a közéleti tevékenység iránt, határon innen és túl.

Az Erdélyi Politikai Iskolát a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezi, közösen az RMDSZ-szel és a MIÉRT-tel, melynek célja, hogy az erdélyi fiatalok az anyaországon kívül is hatékonyan képviseljék a magyar közösség értékeit és érdekeit a helyi közéleti ügyekben. A negyedik évfolyam hallgatóival együtt immár 77-re nőtt az Alumni tagok száma.