A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) közleménye szerint a tízből öt biztosítótársaság, ami a kötelezőbiztosítási piac 52%-át jelenti, árcsökkentéssel reagál a fiatalok problémájára – számolt be Balázs Botond, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökségi tagja, a Gyorshajtásért büntess, ne a korom miatt!figyelemfelkeltő kampány és határozat  kidolgozója.

„Újabb sikeres lépést tudhatunk magunk mögött, ugyanis a tíz biztosítótársaságból öt: az Allianz-Ţiriac, az Astra, a City Insurance, az Euroins és a Generali már bejelentették, hogy az árcsökkentés nyomán a fiatalok biztosítása – a többségi kategóriához viszonyítva – az eddigi ötszörös árhoz képest közel két és félszeresre csökken. Az ASF határozata szerint egy évre előre és egységesen kell meghatározni a biztosítási díjakat a különböző kockázati kategóriákban, az általánosan elfogadott számítási képlet alapján” – értékelte Balázs Botond.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet hangot adva a fiatal gépjármű tulajdonosoknak, 2014. december 10-én Gyorshajtásért büntess, ne a korom miatt! szlogennel indított figyelemfelkeltő kampányt azzal a céllal, hogy érdekképviseleti szerepét előtérbe helyezve, választ adjon a fiatalok igényeire, és javaslatot dolgozzon ki a kötelező biztosítás árának csökkentésére.

A MIÉRT a kampány indításakor határozatát eljuttatta Románia Kormánya, Románia államelnöke, Románia Parlamentje, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság, az Országos Diszkriminációellenes Tanács és a Versenytanács részére. Ezt követően, január 12-én a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság döntéséről számolt be a szervezet, miszerint újragondolják a fiatalokat érintő kötelező autóbiztosítási rendszert, és február végéig részletesen elemezve a helyzetet, elfogadható megoldást igyekeznek kidolgozni a fiatal gépjárművezetők számára.

A gépjárművek kötelező biztosítási árának csökkentése és stabilizálása érdekében a következőket kérte a Magyar Ifjúsági Értekezlet 2014. decemberi határozatában:

a kockázati osztályokba sorolás szabályainak világos és átlátható meghatározását annak érdekében, hogy minden sofőr azonnal értesülhessen az őt érintő besorolásról;

a biztosítási díj megállapításában azok a kritériumok legyenek meghatározóak, hogy volt-e az illetőnek balesete vagy sem, és büntették-e már meg vagy sem, valamint csökkentsék a korhoz kötött megkülönböztető előírásokat;

szükséges elemezni a kötelező járműbiztosítási árak felső határának rögzítési lehetőségét is, hogy elérhető és kifizethető legyen az a fiatalok számára is.