Versenyt futott az időjárás a programkínálattal Zeteváralján, hogy melyikük változatosabb a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az RMDSZ által szervezett idei Edzőtáborban. Az utóbbi győzött.

A harmadik éve a Nap Park táborhelyen szervezett rendezvényre olyan erdélyi magyar fiatalok jelentkezhettek, akik érdeklődnek a közéleti kérdések iránt – és beerpongban sem elhanyagolható a tehetségük.

Ennek a kettősségnek a jegyében telt az Edzőtábor: reggeltől délutánig előadások, aztán workshopok zajlottak, végül a kikapcsolódás következett csütörtöktől szombatig.

Így készül a politika

 A táborban Cseke Attila szenátor és Korodi Attila képviselő a jelenlegi romániai politikai helyzetbe nyújtottak betekintést, Gavin Synnott és Patrick Egan külföldi szakértők a Trump-adminisztráció furcsaságait magyarázták, Markó Béla a transzilvanista politika mellett tette le a garast. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója a legutóbbi választások hátteréről rántott le leplet.

Antal Árpád polgármester és Dan Tăpălagă újságíró autonómiáról, kisebbségi jogokról vitáztak, közelítve álláspontjaikat, Csoma Botond a titkosszolgálat és igazságszolgáltatás közötti megengedhetetlen összefonódásról beszélt. Winkler Gyula és Sógor Csaba EP-képviselők Borboly Csabával együtt az európai politika és Minority SafePack témaköröket merítették ki, Kelemen Hunor szövetségi elnök pedig az elmúlt időszak politikai döntéseit indokolta meg, azt hangsúlyozva, hogy a meghozott döntésekre mindig kell tudni magyarázatot adniuk.

Számháború, tehetségshow, vitaest

Az esti kikapcsolódási lehetőségek hasonlóan sokszínűre sikeredtek: csütörtökön a jelenlévő tagszervezetek és meghívottak ételkülönlegességeiből lehetett kóstolni, pénteken vízipisztolyos számháborúba keveredtek az ellenséges csapatok, későb pedig az RMDSZ-es és MIÉRT-es felek között szervezték meg a PolitiX-Faktor tehetségshowt, ahol az egymás szervezeteivel kapcsolatos kérdésekre kellett feleljenek a fiatalabb és idősebb politikusok.

Szombaton megszervezték az Országos Szájkaraté Bajnokságot: a vitaesten két tételmondatról vitázhattak a MIÉRT és a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) résztvevői: arról, hogy az RMDSZ minden romániai magyart képvisel, illetve, hogy a család alapja a nő és férfi házassága.

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke szerint a jövőben hangsúlyt kell fektetni a vitákra, a kritikai érzék fejlesztésére, mert nem azzal van a probléma, hogyha szidalmazunk egy politikai pártot vagy egy döntést, hanem hogy azt érzelmek alapján tesszük és nem racionálisan. A táborlakók azt bizonyították be, hogy egészen fiatalon is jó rálátásuk van közéleti kérdésekre, érdekli őket a politika és sokan közülük készek befolyásolni is azt – fogalmazott.

A június 28 és július 1. között zajló tábort a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ, a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Wilfried Martens Centre for European Studies szervezte.