Csütörtökön mutatták be az Egység a sokféleségben. Bevándorlás, kisebbségek és vallás Európában (Unity in Adversity. Immigration, Minorities and Religion in Europe) című könyvet, Tőtős Áron főszervező moderálásával.

Vít Novotný, a könyv szerkesztője, a Wilfried Martens Európai Tanulmányok Központ kutatója a könyv koncepciójáról elmondta, a gazdasági válság után a kultúra és identitás kérdése vált fontossá Európában, az Európai Néppártban pedig számos nézet formálódik a témakörben. A különböző krízisek, mint migráció, terrorizmus, iszlám, orosz befolyás, terrorizmus számos problémát okoz, egyfajta törésvonalat alakít ki. Konfliktus van tagállamok között is, észak-dél, kelet-nyugat vonalon – hangzott el.

Őshonos lakosként, csehként meg akarom érteni, mi, közép-európaiak miért vagyunk elutasítók a menekültekkel szemben. Az etnikai konfliktusok okozhatják ezt, amelyek nincsenek megoldva a mai napig sem” – fogalmazott Novotný, párhuzamba állítva mindezt a demográfiai pánik jelenségével.

Az európai kisebbségvédelmi rendszerekről összehasonlító kutatásokat végeztünk, unalmas, nehezen olvasható szövegeket, de miután a Kós Károly Akadémiától megkeresek, elvállaltuk, hogy írunk a könyvbe” – mutatott rá Székely István Gergő.

A Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója elmondta, a könyv számos, egymással összefüggő témát fed le. Három fejezet az őshonos kisebbségekről szól, akiknek az ügyét az Európai Unió „kiszervezte”, kivételt képeztek ez alól a romák és az orosz anyanyelvű kisebbségek, mert ők komoly kockázatot jelentettek. Az EU-nak azonban lépnie kell, mert a hitele különösen alacsony a nemzeti kisebbségek körében, beleértve a magyarokat is, és mostanig nem tett konkrét lépéseket a helyzet javítására – mutatott rá Székely.