Hatodik alkalommal szervezte meg a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Agrárakadémiát november 17-én.

 

A több mint 200 résztvevővel az előadók olyan fontos és aktuális témákat ismertettek, mint a magyar kormány támogatásával kiépülő székelyföldi falugazdász-hálózat, a hamarosan Székelyföldre is kiterjesztett erdélyi gazdaságfejlesztési program, a földtörvénnyel kapcsolatos törvénymódosítások, a medve és vadkárok problémája is vagy a rohamosan terjedő sertéspestis járvány. A nap második felében a gazdág ellátogattak a nyárádszeredai Gabriella tejfeldolgozó üzembe, ahol megismerhették a különböző tejtermékek előállításának módszerét.

 

Birtalan István, a MIET elnöke kiemelte: „újból sikerült egy olyan tartalmas konferenciát szerveznünk melyen a gazdák egymás között ismerkedhettek, új kapcsolatokat épithettek ki, illetve olyan informaciókhoz juthattak melyek elősegítik őket a gazdaságuk fejlesztésében. Nagy örömömre szolgál, hogy több mint 200 gazda jött el a rendezvényre – ez egyrészt bizonyíték arra, hogy az embereket érdeklik a fejlesztési lehetőségek és új mezőgazdasági technológiák, másrészt pedig megerősít minket abban, hogy a munkát folytatni kell.

 

Az esemény meghívottai Péter Ferenc, Maros megye tanácsának elnöke, Császár Károly, szenátor, Zsigó Róbert, a Földművelési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára (Magyarország), Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazagtója, Berei Brigitta Enikő, a Kis-Küköllő Balavásár-Sóvárad Leader Akciócsoport projektmenedzsere, Ovidiu Savasca, Maros megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynőkség (APIA) igazgatója, Bordi-Kacsó Zsolt, a Maros megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynőkség (APIA) aligazgatója, dr. Kincses Sándor, a Maros megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság igazgatója és Becze István, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke voltak.

 

Az esemény partnerei a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a Communitas Alapítvány, a Maros megyei RMDSZ, a Gabriella tejfeldolgozó üzem, a Pro Economica Alapítvány, a Kölpényi szőlészet és borászat és a Sajt manufaktúra voltak. Az eseménynek a makfalvi Gerendás panzió adott otthont.