„Az ifjúsági törvény jelenlegi formájában diszkriminatív, hiszen csak a megyei tanácsoknak és a megyeszékhelyek önkormányzatainak biztosít lehetőséget arra, hogy költségvetésükből ifjúsági tevékenységek támogatására különítsenek el forrásokat. A nem megyeszékhely-önkormányzatok csak sport- és kulturális-oktatási tevékenységeket támogathatnak. Az RMDSZ jogszabály-kezdeményezést nyújtott be a parlamentben annak érdekében, hogy minden romániai településnek pénzügyi forrásainak függvényében lehetősége legyen támogatni a közhasznú ifjúsági civil szervezetek által szervezett, fiataloknak szánt tevékenységeket” – magyarázta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője kedden, azt követően, hogy a szenátus plénuma megszavazta a jogszabály-kezdeményezést.

Fejér László Ödön szenátor, a jogszabály kezdeményezője elmondta, a tervezetet a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) megkeresésére dolgozta ki. Mint mondta, nagy szükség van olyan tevékenységekre kisebb településeken is, amelybe minél több fiatalt lehet bevonni, de az ifjúsági szervezetek súlyos pénzforráshiánnyal küzdenek, ezért korlátozott számú ilyen rendezvényt tudnak szervezni.

A megyeszékhelyek által nyújtott támogatás felhasználásával a nagyvárosi ifjúsági szervezetek különböző táborokat, fesztiválokat, képzéseket szerveztek fiataloknak. A finanszírozással a megyeszékhelyi önkormányzatok jelentősen hozzájárultak a fiatalok fejlődéséhez: közvetve segítették szervezőkészségeik fejlesztését, javították önismeretüket, segítették társadalomba való könnyebb beilleszkedésüket. Emellett hozzájárultak az önkéntes munka népszerűsítéséhez, illetve a tevékenységekbe bekapcsolódó önkéntesek száma is érezhetően nőtt a támogatásnak köszönhetően. Mivel a kisebb településeknek a jelenlegi törvényes előírások szerint nincs lehetőségük a fiatalok tevékenységeit támogatni, a helyi ifjúsági szervezetek hátrányt szenvednek a nagyvárosi szervezetekhez képest. A források hiánya közvetve hozzájárul a fiatalok elvándorlásához tanulmányaik befejezése után, hiszen otthon lényegesen kevesebb lehetőségük van személyes és szakmai fejlődésre. Hosszú távon a fiatalok elvándorlása negatívan hat a helyi költségvetésre” – állapította meg Fejér László Ödön szenátor.

„Azért tettünk javaslatot a törvénymódosításra, mert reális problémát jelentett, hogy számos ifjúsági szervezet nem jutott hozzá a szükséges forrásokhoz” – fogalmazott Oltean Csongor. A MIÉRT elnök elmondása szerint a jövőben már lehetőségük lesz arra, hogy a helyi önkormányzatok segítségével hozzák mozgásba a fiatalokat.

Az RMDSZ kezdeményezését első házként tárgyalta a szenátus. A végső döntést a képviselőház plénuma hozza majd.