A tegnap két új helyszínen, Tordán és Aranyosgyéresen gyűltek össze a pedagógusok, a Kolozs megyei Ifjúsági Fórum által szervezett Pedagógus fórumokon.

“Minőségi magyar nyelvű oktatást szeretnénk megteremteni. Így tudjuk elérni, hogy a magyar szülők ne adják román iskolákba gyerekeiket. Ez az érdeke a szülőknek, a diákoknak, a tanároknak és nevelőknek, akik építik az erdélyi magyar közösség jövőjét.”, ezen szavakkal köszöntötte Csoma Botond, Kolozs megyei RMDSZ elnök, parlamenti képviselőjelölt Tordán, a fórum első megállóján, a Jósika Miklós Elméleti Líceum oktatóit, valamint a környező falvak néhány pedagógusát, megköszönve és üdvözölve lelkes és kitartó munkájukat is. Ugyanakkor arra bíztatta a pedagósusokat, hogy ha bármi problémával, akadállyal találjak szembe magukat, bátran jelezzék a Szövetség felé, hiszen az RMDSZ azon dolgozik, hogy a magyar oktatást megerősítse.

A meghívott előadó, Gombos Márta a BBTE Pszichológia és Neveléstudomány karának előadó tanára Nézetek az iskolai tudásról és értékelésről címmel tartott interaktív előadást. Ennek során több gyakorlatias feladatba vonta be a jelenlevő, közel húsz pedagógust, akikkel főként a tudás és az értékelés mai jelentős nézeteit vitatták meg.

„A KIFOR Pedagógus fóruma tavaly indult el, azzal a céllal, hogy szakmai segítséget nyújtson a pályakezdő oktatóknak, nevelőknek. Azóta elmondhatjuk, hogy nem csak a fiatalok, de a tapasztalt pedagógusok is örömmel vesznek részt az eseményeken. Az ilyen fórumok segítenek naprakész tudással ellátni a tanárokat és ezzel hozzájárulnak a magyar oktatás minőségének a javításához.„ – részletezte Enyedi Tamás, KIFOR elnök, parlamenti képviselőjelölt az aranyosgyéresi Pedagógus fórum kezdetén.

Az aranyosgyéresi és környékbeli, több mint tizenöt főt számoló pedagógus csapat, barátságos és jó hangulatú környezetben fogadta a KIFOR előadó vendégét, akivel láthatóan nyíltan és felszabadultan osztották meg az általuk tapasztalt mindennapi, sajátos nehézségeket, a többnyire összevont osztályokban és óvodai csoportokban oktató pedagógusok.

A fórumok végén, a jelenlevő iskolák igazgatói és tanár kollégáik is egyöntetűen jónak ítélték a KIFOR kezdeményezését és arra biztatták az Ifjúsági Fórum képviselőit, hogy sűrűbben szervezzenek hasonló jellegű találkozókat településeiken, mert hasznosnak látják a szakmai továbbfejlődésük hozzájárulásának érdekében is.