Az EU Tábor első napjának délutánja a MIÉRT frissen tisztségbe került önkormányzati képviselőivel tartott kerekasztal beszélgetések köré éleződött ki. Az idei önkormányzati választásoknak meghatározó szerepe volt az ifjúsági szervezetek és a MIÉRT szempontjából, hiszen eddig nem volt példa a fiatalok ilyen magas számú jelenlétére az önkormányzati listákon. Bebizonyosodott a tény, hogy sok olyan tehetséges fiatal van, akik tenni szeretnének az közösségért, és ezt a lehetőséget most meg is kapták, hiszen az RMDSZ listáin induló MIÉRT-es fiatalok közül 12 polgármester, 3 megyei tanács alelnök, 16 megyei tanácsos és több száz helyi tanácsos képviselheti majd a fiatalok érdekeit a választásokat követően. Az RMDSZ-ben történt egy nyitás a fiatalok fele az elmúlt időszakban és ennek eredményeképpen közel 750 MIÉRT-hez közeli fiatal szerepelt az RMDSZ jelötlistáin a választások során. Ezek a fiatal, frissen tisztségbe került önkormányzati képviselők meséltek a tábor résztvevőinek a céljaikról és terveikről.

Közintézmény vagy közösségi intézmény?

A közintézmény vagy közösségi intézmény című kerekasztal beszélgetés alkalmával Grüman Róbert Kovászna Megye Tanácsának alelnökét, továbbá Bíró Barna Botond és Barti Tihamér Hargita Megye Tanácsának alelnökeit hallgathatták meg, a tábor résztvevői. Az előadás során a fiatal önkrmányzati képiselők nézőpontját ismerhettük meg arról, hogy szükség van-e a fiatalok jelenlétére a közintézményekben.
Az alelnökök saját tapasztalatokat osztottak meg arról, hogy honnan indultak el és meddig jutottak pályafutásuk során. Grüman Róbert a középiskola elvégzése után külföldön dolgozott, mint segédmunkás. 2007-ben tért haza, részt vett a Háromszéki ifjúsági tanács megalapításában, továbbá kampányokban, majd a MIÉRT-be ügyvezetői pozíciót is betöltött. Bíró Barna Botond is megosztotta pályafutásának kezdeti szakaszait. Elmondta, hogy papnak készült, de az élet mégis a politikai pályára sodorta. Diákszervezetben tevékenykedett, illetve részt vett számos diáknapos rendezvényben, mint szervező. Barti Tihamér kifejtette, hogy „nagyon nehéz harcon keresztül tudtam megyei tanácsos lenni, most sikerült elérni, hogy megválasztottak alelnöknek.” A GYTIT tagja volt, ahonnan tulajdonképpen elkezdte karrierjét építeni. Megosztotta élettapasztalatait is a hallgatókkal „az élet egy küzdelem, a tisztességet mindenki nem kapta, hanem meg kellett harcolni érte. Arra bátorítok mindenkit, hogy igyekezzen beleszólni a helyi ifjúsági szervezeteken keresztül egy cél elérésébe.”
Az előadás során felmerült a fiatalok szerepének kérdése a politikai és civil szférában. A megyei tanácsos elnökök úgy vélekedtek, hogy azért jó, mert rugalmasságot visznek bele a politikai életbe. Bíró Barna Botond szerint a közigazgatásban, amikor meghoznak egy döntést leghamarabb az a fiatalokat érinti,„ha valamit meg akarsz oldani, akkor azt, végezd el te magad. Bele kell szóljanak a döntésekbe a fiatalok az önkormányzati testületeken keresztül.” Grüman Róbert arról beszélt, hogy „a civil szervezetekben az a jó, hogy kipróbálod magad úgy, mint szervező vagy úgy, mint önkéntes. Ezek az ifjúsági szervezetek nagyon sok lehetőséget adnak a fiatalok számára.”
Egy közintézménybe való bekerülés után mindenki „zöldfülűként” kezdi politikai pályafutását. Grüman Róbert szerint „bármit adnak nagy része az új és meg kell tanulni”. Következtetésképpen a fiataloknak helyük van közintézményekben, civil szervezetekben és támogatni kell őket, hogy érvényesíteni tudják akaratukat.

Mesterségem címere polgármester

Frissen tisztségbe került MIÉRT-es fiatal polgármesterek meséltek az elkövetkező négy év kihívásairól, valamint céljaikről és terveikről az EU Tábor első napján.
A polgármesteri hivatás körül felmerülő kérdésekre Bántó Zoltán Szilágysámson polgármestere, Demeter Ferenc Mikóújfalu polgármestere, Demyen István Oláhbaksa polgármestere, István Adrián Székelyderzs polgármestere, Kovács Imre Máréfalva polgármestere és Simó Dezső Szabolcs Szentábrahám polgármestere válaszolt, míg a moderátori szerepet Kozma István Csíkszentsimon polgármestere töltötte be.
A „miért akartam polgármester lenni?” kérdésre a legtöbb székelyföldi vezető a kultúra, gazdaság és a közösség építését adta válaszul, de a fiatal polgármesterek kiemelték a ifjúság érdekei képviseletének fontosságát, illetve a fiatalok szülőföldön való boldogulásának elősegítését.
Kozma István frissen iktatott polgármester a közelmúltjából is ismerős témákat hozott fel,amikor a választási ígéretekre és az elődökkel való kapcsolatra terelte a beszélgetés folyamát. A stratégiák széles skáláját figyelhette meg a hallgatóság, hiszen a válaszok Kovács Imre máréfalvi polgármester 10 pontos tervezetétől Simó Dezső Szabolcs „azt ígértem, hogy nem ígérek semmit” attitűdjéig terjedtek, aki Szentábrahám elődöktől örökölt adósságtartaléka miatt kényszerült ebbe a helyzetbe.
Több helyen is jelentett problémát az elődökkel való kommunikáció. A feljelentéseken, behajtásokon, vagy facebook-os ismeretségek megszakításán túl is nyögték a polgármesterek a kölcsönös partnerség hiányát.
A közönség ifjúsággal kapcsolatos kérdéseire Kozma István a generációk motiválását emelte ki, míg István Adrián a polgármesteri tisztség egyik legfontosabb küldetéseként fogalmazta meg az új nemzedék nevelését.

Fakanál, magas sarkú, szoknya, diploma – nők az önkormányzatokban

A fakanál, magas sarkú, szoknya, diploma-nők az önkormányzatban előadás során Lőrincz Csilla, RMDSZ nőszervezetének alelnökét, Melles Mária Tusnád alpolgármesterét hallgathatták meg az EU tábor résztvevői. Lőrincz Csilla véleménye szerint a politikai életben fontos szerepet kap az esélyegyenlőség. Nem meghatározó a dekoltázs, hanem az, amit egy nő le tud tenni az asztalra, akár helyi vagy megyei önkormányzatokban. Statisztikai adatokat is megosztott a nézőkkel, amely az előző mandátumhoz képest vetíti le, hogy nőt azoknak a nők száma, akik valamilyen politikai funkciót töltenek be. „3 nő polgármester volt, most van 5. Az alpolgármesterek száma is megnőtt 12-ről 18-ra.
Melles Mária Tusnád alpolgármestere a pályafutásáról számolt be a közönségnek. „Második mandátumom kezdődött el. Négy éve becsöppentem az önkormányzathoz úgy, hogy semmilyen politikai aktivitást nem végeztem, inkább civil szervezetekben tevékenykedtem. Mindig érdekeltek a közéleti témák és nagyon sok rendezvényen részt vettem.” Melles Mária alpolgármester úgy gondolja, hogy „mindenkinek bizonyítania kell nőtől és férfitól függetlenül.” Véleménye szerint „jobb a megoldó képességünk, mint a férfiaké”.Lőrincz Csilla szavaival élve, fontos megismerni, hogy az RMDSZ-nek van egy nőszervezete, amely segíti a nőket abban, hogy érezzék a támogatottságot.

A 13. EU Tábor tabusarkát töltötte meg egy életútnyi érzéssel Gombola András

Az tavalyi évhez hasonlóan idén is létrejött a Tabu-sarok az EU Táborban, melyben az előadók olyan témákat boncolgatnak, amik tabunak számítanak. Idén is rendkívüli népszerűségnek örvendett a Tabu sarok első előadása, melyben Gombola András „Hajléktalan lettem” címmel mesélte el a filmbe illő élettörténetét.
A 13. EU Tábor tabu-sarkát töltötte meg egy életútnyi érzéssel Gombola András vívó edző. A drogok, az ego, a szeretethiány és az önpusztítás kavalkádjából kiforró már-már lehetetlen élettörténetnek joggal adózott több mint másfél óra feszült figyelemmel és síri csenddel a hallgatóság. Az előadó életébe nyolc éves korában betoppanó vívás nyitotta meg a világot, amiben csakhamar különleges tehetséget mutatott és ami megnyitotta a végtelen egoizmus és az tudatmódosító szerek pandora szelencéjét. A Szatmárnémeti – Bukarest – Budapest – Nyíregyháza – Costa Rica– Németország – Törökbálint és még ki tudja hány helyszín tengelyén mozgó életösvény, drogokkal, alkohollal, börtönnel, szexszel, házasságokkal és traumákkal tűzdelt állomásai egy elképesztő, morbid és mély, de mégis feltöltő történetről tesznek tanúbizonyságot.
A szó szerint több százszor mélypontra kerülő, öngyilkossági kísérletekben gazdag életfonal gazdája, a három részes, összesen 15 hónapot felölelő terápiás kezelés után tudta szermentessé átrendezni létezését. Ugyan ezt már 5 éve műveli töretlenül, ezt sem értékeli teljes happy end-ként. És bár az előadásból az önismeret, a szeretet és a hit egyértelműen kicsengett, az előadó ezekkel sem tudott követendő receptet létrehozni a hallgatóság számára.
Az EU Tábor első napja Marosán Csaba Szerelmi jó tanácsok elődeinktől, pajzán szerelmi történetek című előadása zárta, mely a késői kezdet ellenére rengeteg táborlakót csalt be az előadósátorba és csalt mosolyt a fáradt táborlakók arcára.