Május 19-22. között zajlott az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) Tanácsülése Bukarestben a „Új irányvonal Európának” („New Narrative for Europe”) címszó alatt. A rendezvény Bukarestben került megszervezésre a Nemzeti Liberális Ifjúság (TNL) és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) által a Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) politikai alapítvánnyal partnerségben.

A csütörtöki megnyitón Sven-Joachim Irmer a KAS romániai és moldovai igazgatója, Konstantinos Kyranakis a YEPP elnöke és a rendezvénynek otthont adó ország szervezeteinek képviselői mondtak köszöntőbeszédet.  A MIÉRT részéről Ambrus Zsombor, a külügy kabinet egyik koordinátora köszöntötte a jelenlevőket. A pénteki hivatalos megnyitó ünnepségen Vasile Blaga a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Sven-Joachim Irmer a KAS romániai és moldovai igazgatója és Laczikó Enikő az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára szólaltak fel, valamint Laurențiu Ștefan belpolitikai elnöki tanácsadó olvasta fel Klaus Johannis államfő üzenetét. Az RMDSZ részéről Laczikó Enikő az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára köszöntötte a résztvevőket és elmondta, hogy a MIÉRT idén több mint 500 felkészült fiatal jelöltet indít a közelgő önkormányzati választásokon az RMDSZ színeiben és ez a szám annak is betudható, hogy a MIÉRT nem tagszervezete az RMDSZ-nek, hanem a stratégiai partnere.

A pénteki program köszöntőkkel és panelbeszélgetésekkel folytatódott, az első beszélgetésen a Európai Néppárt eddigi eredményeiről és kihívásairól esett szó, míg a másodikon az EU szerepe a helyhatósági választásokon témakör került a középpontba.

Szombaton került sor a YEPP Tanácsülésre, ahol elfogadták a munkacsoportok által kidolgozott határozatokat. Nyolc határozat lett szavazás alá bocsájtva különböző témakörökben. Ezek közül kiemelendő az alacsony adóstratégiára vonatkozó határozat, mely a MIÉRT szempontjából is fontos, hiszen ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekkel lehet a fiatalokat arra ösztönözni, hogy vállakozásokba kezdjenek.

A második kiemelendő határozat, amit a MIÉRT is támogatott a schengeni övezet kiterjesztésére vonatkozik. Ez a határozat ugyan nem került elfogadásra, viszont jó alkalom volt arra, hogy a MIÉRT felhívja a figyelmet Románia schengeni övezethez való csatlakozásának fontosságára.

Antal Lóránt a MIÉRT elnöke a hétvégi üléssel kapcsolatban elmondta: „Mi is már régóta azon a véleményen vagyunk, hogy a fiatalok és a politika kapcsolatát új alapokra kell helyezni és pontosan ez volt a hétvégi bukaresti YEPP Tanácsülés fő témája is. Meggyőződésünk, hogy új narratívára van szükség, hiszen a legutóbbi Eurobarometer kimutatás szerint is a fiatalok több mint fele elszigeteltnek és kirekesztettnek érzi magát a gazdasági és társadalmi életből. Az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének tagjai is egyetértenek abban, hogy új stratégiákra van szükség annak érdekében, hogy a fiatalokat közelebb tudjuk hozni a közélethez, a politikához és hogy a választói bizalmat meg tudjuk erősíteni. Ezért is idítottuk el a  Rólad szól! konzultációs karavánt hat héttel ezelőtt, hogy ezáltal is a saját nyelvükön tudjuk megszólítani a fiatalokat és, hogy rávegyük őket, hogy szóljanak bele a közéleti kérdések megvitatásába, a saját jövőjük alakításába”

A rendezvény vasárnap a résztvevők távozásával zárult, a MIÉRT képviseletében részt vett Antal Lóránt a MIÉRT elnöke, Ambrus Zsombor Frunda Csenge és Balázsi Zsuzsánna a MIÉRT külügy kabinetének tagjai.

 

Fotó: Láng Péter