Folytatja gyakornoki programját Winkler Gyula, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, amelyet a MIÉRT-tel közösen hirdet meg most már negyedik éve. Szeptember 19-én, a XIII. MIÉRT Akadémián jelentették be, hogy idéntől hat gyakornoki ösztöndíjat hirdetnek meg, pályázni október 15-ig lehet. A pályázás részleteiről a miert.ro oldalon lehet információkat szerezni.

Milyen Winkler Gyula EP-képviselő gyakornokának lenni? Meséljen erről Lakatos Dorottya, akit a tavaly a nyertes pályázók között köszönthettünk, és idén tavasszal került sor gyakornokságára:

„Életünk során mindannyian hordozunk magunkkal egy képzeletbeli dobozkát, amelyben a nagybetűs eseményeket és napokat tároljuk.  A brüsszeli szakmai gyakorlat végén számomra egyértelművé vált, hogy az ott töltött időszaknak a helye kétségtelenül az én különleges dobozomban van.

Politikatudományok és újságírás szakot végző egyetemistaként számomra az Európai Parlament tökéletes helynek bizonyult annak céljából, hogy az egyetemen szerzett elméleti tudást kellőképpen kamatoztathassam. Hihetetlen élmény volt az, amikor olyan ügyek és döntések meghozatalánál voltam jelen, amelyekről itthon csak a sajtóból értesülhetek. Izgalommal töltött el nap, mint nap az, amikor a parlament folyosóján sétálva azon gondolkodtam, hogy melyik szakbizottsági ülésen vegyek részt, mindeközben pedig közvetlen közelemben egy újságíró éppen interjút készített egy német parlamenti képviselővel. Továbbá lehetőségem volt a különböző tematikájú szakmai előadások széles palettája közül szabadon válogatni. Ilyen a sajtószabadság, diszkrimináció, női jogok, migráció és egyéb szakpolitikai kérdések. Végezetül mindezt a strasbourgi parlamenti hét koronázta meg, ahol a plenáris ülések keretén belül olyan törvényjavaslatok kerülnek szavazásra, amelyek nagymértékben meghatározzák jelenünket és jövőnket.

A rengeteg konferencia és politikai vita egyik közös pontja a magas adrenalin szint és a motiváció érzése volt. Minden egyes alkalommal, amikor egy számomra fontos témájú előadáson vagy szakbizottsági ülésen vettem részt, úgy éreztem magam, akár egy kisgyerek, akit egy újabb játékkal ajándékoznak meg és ettől minimum egy fél napra felpörög. Én minden nap hozzá jutottam a saját ajándékadagomhoz. Minél több előadáson, bizottsági ülésen vettem részt, annál erősebben éreztem azt, hogy nem csak megfigyelője, hanem részese is szeretnék lenni az Európai Parlament munkájának. Továbbá olyan embereket ismertem meg, akiknek a szakmai tudása, közösségépítő felelősségtudata és motiváltsága egyre jobban megerősítette bennem ezt az érzést.

Hogy mi volt a legrosszabb dolog, amit kétszer is át kellett éljek? Elhagyni a gyönyörű szép Strasbourgot, ahol az első pillanattól fogva otthon éreztem magam. Majd miközben a következő hét konferenciáit böngésztem és kiválasztottam, hogy melyiken veszek részt, ráeszméltem, hogy hétvégén már a repülőn fogok ülni.”