Az Európai Parlamentben eltöltött egy hónap egy rendkívül érdekes és hasznos tapasztalat volt számomra, és nagyon szerencsésnek érzem magma, hogy ebben a gyakornoki programban részvételt nyertem.

A brüsszeli és a strasbourgi parlament épületek egyaránt lenyűgözőek, és szabadon járni bennük, megfigyelni, hogy az úgynevezett „eurokraták” hogyan dolgoznak egy egyedülálló tapasztalat volt. Mivel Európai Tanulmányok karon végeztem és mesterizek jelenleg is, ezért nekem különösen értékes tapasztalat volt első kézből megfigyelni az európai döntéshozási formákat, élőben találkozni Európa vezetőivel.

Kiemelten örültem annak is, hogy betekintést nyerhettem a magyar (erdélyi, magyarországi, szlovákiai és még vajdasági is) politikai életbe, azáltal, hogy személyesen beszélgethettem képviselőkkel, előadókkal, asszisztensekkel és gyakornokokkal a különböző magyar politikai formációkon belül.

Az itt eltöltött egy hónap szakmailag és sok más területen is meghatározó élményt jelentett, és csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy próbálkozzanak hasonló gyakornoki helyek megpályázásával a következő parlamenti ciklus idején.

Simon Imre