Február 6-án tartotta év eleji országos konzultációját az Ifjúsági és Sportminisztérium Bukarestben. A Magyar Ifjúsági Értekezlet képviseletében Antal Lóránt, a szervezet elnöke és Székely Kinga, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum megbízottja vettek részt a rendezvényen.

Marius Dunca, ifjúsági és sportminiszter teljes nyitottságáról biztosította a résztvevő szervezetek képviselőit, elmondta, a kölcsönös tisztelet képezheti egy hatékony együttműködés alapjait a minisztérium és az ifjúsági szerveztek között.

Antal Lóránt a konzultáció kapcsán kiemelte: „Sajnos az ifjúsági törvény a MIÉRT által kiegészített javaslatokkal visszakerül a minisztériumhoz, majd 30 napos közvita után újra a kormány elé kerül, ezután végül a parlamentnek kell elfogadnia a törvényt, ahhoz hogy az érvénybe léphessen. Ez egy visszalépésnek számít, hiszen egyértelműen jobb lenne ha már a parlamenti vita tárgya lenne.. Így az egész folyamat újrakezdődik, viszont a 30 napos minisztériumi közvita jó lehetőség a számunkra, hogy az általunk javasolt módosításokat meg tudjuk erősíteni, hiszen a tavalyi konzultációk során több módosítást is javasoltunk, úgy szociális mint gazdasági témakörben. Sajnos országunkban a kiszámíthatóságon van még mit dolgozni, ameddig ez a biztonságérzet nem a sajátunk, addig nehéz jól átgondolt, kiegyensúlyozott ifjúságpolitikát folytatni. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy végre a lehető legcélszerűbb ifjúsági törvényt dolgozzuk ki, közösen az ifjúsági szervezetekkel és az Ifjúsági és Sportminisztériummal.”

A konzultáción szó esett négy új munkacsoport létrejöttéről, melyek mindegyikébe a MIÉRT is delegál képviselőket: a roma fiatalok ügyeiért felelős munkacsoport, a vidéki környezetben élő fiatalok ügyeiért felelős munkacsoport, a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiatalok ügyeiért felelős munkacsoport, valamint az online platformokért felelős munkacsoport. A tavalyihoz képest nagyobb költségvetéssel rendelkező minisztérium idén is várja a szervezetek pályázatait.