Január  17-én, Kolozsváron tartotta évértékelő sajtótájékoztatóját a Magyar Ifjúsági Értekezlet. Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke elmondta, hogy egy tartalmas, eseménydús évet tudhat maga mögött a szervezet.

„A 2016-os év egy nehéz, de eredményes év volt. Bátran kijelenthetem azt, hogy a MIÉRT történetében talán most vettük ki a részünket a legerőteljesebben a kampányokból, azt gondolom ez meg is hozta az eredményt. Felkészült fiataljaink vannak a politika színterén, akik hatékonyan fogják tudni képviselni az erdélyi magyar fiatalok érdekeit. Rendezvényeinken keresztül folyamatosan a fiatalok igényeire összpontosítottunk és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint online felületeinken történt eléréseink.” – fejtette ki Antal Lóránt.

A tavasz folyamánaz Ifjúsági- és Sportminisztérium számos konzultációt szervezett, ahol az ifjúsági szervezetek módosítási javaslatokat vitathattak meg. A MIÉRT több javaslatot is benyújtott, majd ellátogatott az RMDSZ parlamenti frakcióihoz, kérve a képviselők és szenátorok segítségét a törvény megszavazásához. Áprilisban elkezdődött a MIÉRT “Rólad szól” elnevezésű konzultációs karavánja, mely során közel 2000 fiatal mondhatta el a véleményét az őt leginkább foglalkozható  problémákkal kapcsolatban Erdély 30 városában, 6 héten keresztül.

Két kampány is lezajlott a 2016-os évben, a Magyar Ifjúsági Értekezlet mindkettőt sikeresen zárta, hiszen a helyhatósági választások eredményeként 12 fiatal polgármester, 3 megyei tanács alelnök, 16 megyei tanácsos és több száz helyi tanácsos képviseli a fiatalokat a helyi döntéshozatalban. A parlamenti választások eredményeként pedig egy fiatal képviselő, Apjok Norbert személyében képviseli az ifjúság érdekeit a döntéshozatal legfelsőbb szintjén is a következő négy évben.

Apjok Norbert kiemelte:„a MIÉRT által javasolt módosításokkal kiegészített ifjúsági törvény számomra prioritás lesz a következő négy évben. Hasonlóan kiemelt fontosággal fogom kezelni azokat az ügyeket is, amelyekről a kampány során már nagyon sokat beszéltünk: az egynapos cégbeiratást, a startupok támogatását és az online ügyintézést szeretném elősegíteni a következő négy évben az IT bizottságban történő munkámmal.”

Antal Lóránt elmondta, hogy szervezet egyik legnagyobb éves rendezvénye az EU Tábor idén új helyszínen került megszervezésre „A fiatalok Európája” címmel, melyre Nagy-Britannia romániai nagykövete is elfogadta a meghívást és az 2016-os év egyik legkiemelkedőbb eseményéről, a Brexitről látta el hasznos információkkal a tábor résztvevőit. Az ősz folyamán sor került a MIÉRT Akadémia megszervezésére, Püspökfürdőn, valamint a MIÉRT hagyományos konferenciáira is a Székelyföldi-, a Partiumi- és Szórványkonferenciára, illetve számos képzést is szervezett idén a MIÉRT. A Kolozsvári Magyar Napokon az  Ifjúsági Pavilon programjainak lebonyolításában is aktívan részt vett a szervezet. Novemberben lezajlott a Vállalkozz rá! elnevezésű konferencia, amely erdélyi és magyarországi fiatalok számára nyújtott lehetőséget a kapcsolatépítésre, üzletkötésre. A budapesti konferencia MIÉRT és IKSZ közös együttműködésének egyik kézzelfogható eredménye, melynek következő állomása Kolozsvár lesz, februárban. A Magyar Ifjúsági Értekezlet, a YEPP tagszervezeteként aktívan részt vett az év során YEPP Tanácsülésein illetve ingyenes, Európát átszelő vasútbérletért lobbizott a bécsi ülésen. Idén két kiadvánnyal is előrukkolt idén a MIÉRT, az Önkormányzati kisokossal, amely a fiatal önkormányzati képviselőknek nyújt majd segítséget munkájuk során, valamint a Pályázz a jövődre kisokossal, amely hiánypótló kiadványként tartalmazza mind a bel,- mind a külföldi pályázati lehetőségeket a fiatal vállalkozni vágyók számára.

Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke elmondta: „az elmúlt években az RMDSZ hangsúlyos figyelmet fordított az ifjúsági ügyekre, a tavalyi év kiemelmedően sikeres volt ebben a tekintetben. Több fiatal vállalt szerepet az önkormányzatokban, a parlamentben is bejutott egy olyan MIÉRTes fiatal, aki ifjúsági szervezeti tapasztalatokkal rendelkezik. Nemcsak a szervezetben, hanem a társadalomszervezésben, programokban, támogatásokban is nagyobb részt sikerült az ifjúságra fordítani.”