Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) sajtótájékoztatót tartott január 29-én Kolozsváron, ahol a 2020-as év prioritásairól beszéltek, kiemelten az önkormányzati és parlamenti választásokra való tekintettel.

„Az RMDSZ újra bebizonyította, hogy számít a fiatalok munkájára, pont ezért felkészült fiatalokat küldünk az önkormányzatokba. A 2020 – as önkormányzati választások alkalmával azt szeretnének elérni, hogy felzárkóztassuk az önkormányzatainkat az Agenda 2030 – Fenntartható Fejlődés nevű ENSZ kezdeményezéshez. Hosszú távú célunk, hogy az önkormányzatok innovatívak legyenek, ahol közelebb hozzuk a döntéshozást a fiatalok számára, és amelyeknek köszönhetően az állampolgárok bizalommal fordulnak az intézményeink felé. Számos olyan prioritást tartalmaz ez a program, amelyek önkormányzati hatáskörbe tartoznak. Ilyen például a minőségi oktatás biztosítása, valamint az alapvető egészség és jólét biztosítása. Mi azon fogunk dolgozni, hogy felkészítsük az önkormányzati jelölteinket, hogy a programjukba ezeket a prioritásokat is beillesszék és alkalmazzák, ha mandátumot kapnak – mondta el Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.

Bogya Anna, a MIÉRT önkormányzatokért felelős alelnöke kifejtette: „2016-ban 271 fiatal került be az önkormányzatokba, ez körülbelül 11%-os arányt jelentett. Ezt szeretnénk 2020-ban 15%-os arányra emelni. Az idősebb, tapasztalt önkormányzati képviselők mellett a fiatalok dinamikája egy olyan pluszt hozhat az erdélyi településeknek, amely a közösség javára válhat”.

Tornai Szilárd, a MIÉRT PR-felelős alelnöke kihangsúlyozta, hogy a választásokat megelőző kampány fiatalos és lendületes lesz, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek az idősek és fiatalok kapcsolatára is. A MIÉRT fontosnak tartja, hogy edukatív jellegű sorozatokkal bemutassák az önkormányzatok működését, és az önkormányzatokban szerepet vállaló személyek munkáját.

Tőtős Áron elnökhelyettes először ismertette a MIÉRT hagyományos programjait, amelyeket ugyanúgy 2020-ban is megszerveznek: Edzőtábor, MIÉRT Akadémia, Erdélyi Politikai Iskola, Szájkaraté, Agrárakadémia, Foci kupa, Gyakornoki program Brüsszelben és Strasbourgban. Idén újdonságnak számít majd a Vitaklub megszervezése, amelynek elsődleges célja, hogy a középiskolások általános ismereteit és közéleti érdeklődését gyarapítsa, valamint a vitakultúrának teret adjon. Emellett útjára indítják a Diaszpóra-programot is, amely külföldön élő fiatalokat összekötné, ugyanakkor az itthoni munkalehetőségeket is közvetítené számukra, ezzel buzdítva őket a hazatérésre.

Továbbá fontosnak tartotta kihangsúlyozni a MIÉRT oktatási kabinet munkásságát is, mivel az elmúlt időszakban az iskolai erőszakról és annak különböző formáiról fogalmaztak meg törvénymódosításokat. Ezt közvitára bocsájtották, egészen február 20-ig lehet véleményezni.