Március 17- 20 között került sor a “Felkészültünk- Tovább Építjük Háromszéket”  konferenciára, a Háromszéki Ifjúsági Tanács szervezésében, amelynek a zágoni Mikes- Szentkereszthy -kastély adott otthont. A konferencia központi témája a HÁRIT önkormányzati jelöltjeinek a képzése és az önkormányzati munkára való felkészülés volt.

A rendezvény fiatal önkormányzatisokkal való esti beszélgetéssel kezdődött ahol jelen volt Dombora Lehel– Réty község RMDSZ polgármesterjelöltje, valamint Demeter Ferenc – Mikóújfalu RMDSZ polgármesterjelöltje. A két fiatal jelölt elmondása szerint egy ekkora kihívás teljesítéséhez nem elég ismerni a községben megoldandó problémákat, hanem a különböző intézményekben, országokban szerzett tapasztalatokat is érvénybe kell ültetni.

A konferencia hivatalos megnyítójára szombaton került sor, amelyen Fazakas András – Levente, a Háromszéki Ifjúsági Tanács orbaiszéki alelnöke, Zágon község önkormányzati képviselője, Cseh Csaba, a Háromszéki Ifjúsági Tanács önkormányzati alelnöke  és Oltean Csongor, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke vettek részt. Oltean Csongor, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke kiemelte: „Folytatni szeretnénk azt a munkát, amit 2012-ben elkezdtünk, hiszen bebizonyosodott, hogy a fiatalok szerepe az önkormányzati munkában innovációt, dinamizmust és hatékonyságot hozhat”.

Ezt követően került sor a „Felkészültünk – 500 fiatalt az önkormányzatokba” című előadásra, amelyen Antal Lóránt, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke és Geréd Imre, RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke a fiatalok önkormányzati szerepvállalásáról, fiatalok pénzforráshoz való juttatásáról és a fiatalok országos szintű képzéséről beszéltek.

A közelgő kampányra való tekintettel Grüman Róbert, RMDSZ Háromszéki Területi Szervezet ügyvezető elnöke a 2016-os kampányról beszélt a fiataloknak említést téve a magyar összefogás fontosságáról, amely példaértékű megyénkben, majd a kampány technikai részeibe vezette a fiatal önkormányzati képviselő jelölteket.

 

Mindemellett a pályázati lehetőségekről, pénzforráshoz való jutásról is szó volt Parajdi Borbála, az Eurotop Consulting ügyvezető igazgató előadásában melynek címe A sikeres projekt titka – pályázati lehetőségek vállalkozások és önkormányzatok számára volt.

Az előadások és képzések mellett, a fiatalok felkészültek a Föld órájára is, ahol egy órán keresztül áramtalanítottak minden elektronikai eszközt és gyertyagyújtással „hagyták a Földet mgpihenni”.

Úgy gondoljuk, hogy szükség van a fiatalok jelenlétére és munkásságára az önkormányzatokba. Így a hétvége során a fiatalok nem csak likeolták az önkormányzati szerepvállalást, hanem fel is készültek rá.

HÁRIT Sajtóiroda