Bántó Zoltán – Szilágysámson polgármestere

 1. Mi buzdított a közösségi szerepvállalásra? Miért szerettél volna polgármester lenni?

Tenni akarás volt az, ami leginkább késztetett polgármesternek lenni. Úgy gondoltam, hogy teljes időbe minden energiával nagyon szépet ki lehet hozni egy községből. Mostmár azért dolgozom, hogy a községünk fejlődjön, előre haladjon.

 1. Szerinted mivel lehetne motiválni a fiatalokat a közösségi szerepvállalásra?

Nagyon összetett és bonyolult kérdés, mint amilyenek mi emberek is vagyunk. Vannak azok a fiatalok, akik kicsit marginalizálva érzik magukat, ezért nehéz megszólítani is őket de úgy látom, ha megszólítjuk és bízunk rájuk dolgokat segíthetnek. Vannak „előkelőbb”fiatalok, akik büszkébbek annál, minthogy szerepet vállaljanak, hiszen nagyjából mindenük megvan amire szükségük van, de úgy gondolom ezeket is hasonló hozzáállással sikerül megszólítani. Vannak értelmiségi fiatalok, akiknek nagyon kevés az idejük, ezért nagyon meg kell válogatni a tevékenységeket, érdekeljék őket azok a tevékenységek melyekhez segítségüket kérjük, adott szakterületet rájuk bízni.

 1. Szerinted mik azok a készségek, aminek egy fiatal polgármesternek/közösségi vezetőnek rendelkeznie kell?

Határozottság, türelem, empátia, objektivitás, szolgálatkézség, terhelhetőség, alázat, nyitottság az új ötletekre, emberismeret, jó időgazdálkodás, bölcs rálátás helyzetekre, intelligencia, nyitottság, emberközpontúság, 7 év otthonrólJ elengedhetetlen.

 1. Mandátumod alatt milyen kezdeményezéseket szeretnél elindítani?

Szociális gondozást, afterschool hatékony működtetését, fiatalok aktív szerepvállalását, hagyományőrző tevékenységeket, turisztikai utak, helyek, rendezvények kialakítását. Iskola-egyház-önkormányzat közös projektjei, testvértelepülések kialakítása, víz- és szennyvízhálózat kiépítése.

 1. Mik azok a projektek, amiken jelenleg dolgozol?

Helyi kultúrotthon felújítása, belső utak aszfaltozása, mezőgazdasági utak kövezése, szociális ellátás kialakítása, testvértelepülések kialakítása, víz – szennyvíz hálózat kialakítása.

 1. Milyennek látod az elkövetkezendő három és fél évet?

Optimista vagyok, és azt mondom az eddigi pár hónapra hivatkozva, hogy eredményes lesz, rengeteg munkával és stresszel, kevés szabadidővel. Bárhogy csinálja az ember mindig van jobb, mindig lehetett volna jobban de természetesen törekszem a maximumra.

 1. Fiatal, MIÉRT-es jelölttekként olyan célokat tűztetek ki a négy éves mandátumra mint például felhívni a figyelmet a törvény adta lehetőségekre, ami a fiatalok otthonteremtésének támogatását illeti (a törvény lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy 250 és 500 négyzetméter közötti telket adjanak koncesszióba a 18 és 35 év közötti fiataloknak) vagy az ifjúsági alap létrehozásának kezdeményezése. Te hogyan látod ezeknek a terveknek a kivitelezését a saját településeden?

Az otthonteremtés program nehézkés, mivel az önkormányzat kevés saját területtel rendelkezik, ezért inkább egyéb dolgokra szeretném a hangsúlyt fektetni, mint például adókedvezmények, vagy fiatal vállalkozók támogatása.

 1. Hogyan látod a fiatalok szerepét az országos politikában?

Sajnos még mindig azt gondolják rólunk fiatalokról, hogy zöldfülüek vagyunk, nem értünk semmihez, nem lehet ránk bízni sokat, és hogy nincs honnan tudjuk, hogyan kell azt a kereket olajozni, hogy ne csikorogjon. Hagyni kell a fiatalokat bizonyítani, biztos vagyok benne, hogy legalább olyan jól fogják csinálni, mint az elődök, sőt azt a többletet viszik magukkal, ami elengedhetetlen közösségeink fejlődésében: a lendületet és vitalitást. Az országos politikában helyünk van.

 1. Milyen a munkakapcsolatod a kollégákkal? Akadt-e már konfliktus abból adodóan, hogy fiatalabb vagy?

Általában nincs gond a kollégákkal, elfogadtak és próbálnak segíteni. Persze az elején vagyunk, és érzem hogy próbálgatjuk egymás határait, de ez normális. Ami tőlem telik, elmondtam többször is, megteszem a jó és eredményes munka és kapcsolat érdekében.

 1. Ha tehednéd és bármilyen eszközöd meglenne rá, milyen programot szerveznél a helységben?

Bicikliutak kialakításával bicikliturát. Képzéseket.

 1. Hogyan telik egy fiatal polgármester egy napja?

Nagyon gyorsan elrepül, mi reggel 7-kor kezdünk, az első órában általában a napi teendőimet mérlegelem, feladatokat leosztom, természetesen egy finom kávét is elfogyasztok, és az emaileket rendezem, online ujságot olvasok. Általában 8 utánra mindig jut egy helyi vagy több helyi lakos, akik elégedetlenek, vagy a szomszéddal baj van, vagy a határ elköltözött, és ne is beszéljek a roma problémákról. Ezek után vagy Zilahon van megbeszélésem, tárgyalásom, vagy a községben nézzük, tervezzük a dolgokat, közben „100” telefonhívásra válaszolok. Gyűlés is jut legalább naponta egy, amire jó ha az ember elmegy. Visszaindulok és marad egy fél órám jobb esetben lepakolni a dossziékat, illetve a gép előtt az aktuális kérdésekre válaszolni, vagy ha várna valaki a hivatalban, akkor annak a problémájára megoldást találni. Azt hinné az ember, hogy 3-kor lejár a munkaidő, nekünk nem. Otthon is gondolkodom a problémákon, ha jönnek hozzám meghallgatom, ha hívnak válaszolok, ha délután van testületi gyülés akkor későig a hivatalban vagyok. És természetesen marad idő az éjszakai alvásnak is.

 

 

Demeter Ferenc – Mikóújfalu polgármestere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Mi buzdított a közösségi szerepvállalásra? Miért szerettél volna polgármester lenni?

  Már egyetemi éveim alatt dolgoztam választási kampányban az RMDSZ csapatában. Akkor eldöntöttem, hogy közösségemért dolgozni fogok. Majd egyetemi éveim végén Mikóújfalu polgármestere, Nyáguly Vilmos, csapatába hívott, így 2008-tól önkormányzati képviselő vagyok szülőfalumban. Azért szerettem volna polgármester lenni, hogy még többet dolgozzak Mikóújfaluért egy fiatal csapattal.

 2. Hogyan telik egy fiatal polgármester egy napja?

  A reggel mindig megbeszéléssel indul, majd rövid sajtószemle, aztán fogadóóra, iratok aláírása. Keddenként általában a megyeközpontban vagyok, ilyenkor néha jut idő a régi kapcsolatokat is ápolni. Délutánonként a törvékenyeket szoktam böngészni, hiszen mindig naprekésznek kell lennünk ebben a szakmában, de az esti programból nem hiányzik egy egy foci,- vagy kézilabmeccs sem.
 3. Szerinted mivel lehetne motiválni a fiatalokat a közösségi szerepvállalásra?

  Feladatot kell adni nekik, kikérni a véleményüket, bevonni a munkába, nekik is szerepet adni és máris érdekeltek lesznek a közösségi munka iránt.
 4. Szerinted mik azok a készségek, aminek egy fiatal polgármesternek/közösségi vezetőnek rendelkeznie kell?

  Alázat és tisztesség. Számomra ez a legfontosabb.
 5. Mandátumod alatt milyen kezdeményezéseket szeretnél elindítani?

  Szeretnék alapítani egy önkéntes tűzoltó csapatot, újrainditani a foci egyesületet mivel fontos számomra a sportélet fellendítése, illetve támogatni egy nőszervezet létrehozását.
 6. Mik azok a projektek, amiken jelenleg dolgozol?

  Falum számára prioritás most egy víztisztító építése, az orvosi rendelő és a sportbázis felújítása.
 7. Milyennek látod az elkövetkezendő három és fél évet?

  Nehéz három év lesz, főleg, ha a kormány belevág egy közigazgatási átszervezésbe. De az egész rendszer úgy érzem csak akadályokat gördít, a dolgozni akaró polgármesterek elé. Ennek ellenére azon leszünk a helyi tanácsosokkal közösen, hogy az építés évei következzenek Mikóújfaluban.
 8. Fiatal, MIÉRT-es jelölttekként olyan célokat tűztetek ki a négy éves mandátumra mint például felhívni a figyelmet a törvény adta lehetőségekre, ami a fiatalok otthonteremtésének támogatását illeti (a törvény lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak, hogy 250 és 500 négyzetméter közötti telket adjanak koncesszióba a 18 és 35 év közötti fiataloknak) vagy az ifjúsági alap létrehozásának kezdeményezése. Te hogyan látod ezeknek a terveknek a kivitelezését a saját településeden?

  Már most is működik fiataloknak bérelhető lakás Mikóújfaluban, egyelőre ezek bővítése nincs tervben, mert az igény itt, vidéken, sajnos még nem olyan nagy, hogy szükség legyen erre.
 9. Hogyan látod a fiatalok szerepét az országos politikában, a közelgő parlamenti választásokkal kapcsolatban?

  Örülök, hogy sok fiatal indul az idei parlamenti választásokon, remélem közülük néhányan be is fognak jutni. Szükség van a fiatalok hangjára a parlamentben, szükség van egy új politikai hangra az RMDSZ frakción belül, hiszen egy másfajta szemléletmódot képviselnek, másak a meglátásaik.
 10. Milyen a munkakapcsolatod a kollégákkal? Akadt-e már konfliktus abból adodóan, hogy fiatalabb vagy?

  Jó a kapcsolat a kollégákkal, ezidáig nem volt konfliktus a fiatalságom miatt hiszen korábban is dolgoztunk már együtt.
 11. Ha tehednéd és bármilyen eszközöd meglenne rá, milyen programot szerveznél a helységben?

  Mikóújfaluban nagy hagyománya van a kerékparozásnak, a biciklitúráknak. Ha tehetném egy a testvértelepüléseinket meglátogató biciklitúrát szerveznék, amely bevonna minden korosztályt.