A Romániai Magyar Demokrata Szövetség május 13-án szervezte meg 13. kongresszusát Zilahon. Az idei kongresszus két fő célja az eddigi tevékenységről való számadás, valamint az iránymutatás a következő időszakra.

Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, beszámolt az elmúlt két év munkájáról. „Azt gondolom, hogy az elmúlt két évben sikerült bebizonyítanunk, hogy országos ifjúsági szervezetként tudunk ugródeszkaként szolgálni, sok új tehetséges fiatalt toboroztuk, lehetőséget nyújtottunk a fiataloknak ahhoz, hogy ha dolgozni akarnak, akkor mi legyünk a keret ahol kipróbálhatják önmagukat, ahol elkezdhetik önmegvalósításaikat.

Elmondta, az elmúlt két évben újrabrandingelték a MIÉRT-et, megerősítettek kapcsolataikat a nemzetközi ifjúsági szervezetekkel, aktívabban szerepeltek a médiában, valamint sikerült egy aktív fiatalokból álló adatbázist is kidolgozni. „Azt gondolom, egy olyan MIÉRT-et hagyok magam mögött az új csapatnak, amely adminisztratív szempontból rendbe van téve. Pályázati körforgásba bevezetve, erős hanggal az ifjúsági palettán és nem utolsó sorban konkrét, elkezdett projektekkel és egy erős önkormányzati jelenléttel.”- hangsúlyozta.

A MIÉRT az első olyan ifjúsági szervezet volt Romániában, amely rendhagyó módon a Rólad szól! karaván során bement a fiatalok közé, hogy megtudja mit gondolnak a világról, a politikáról, az elvándorlásról és egyéb olyan témáról, ami nap mint nap foglalkoztatja őket. Elmondta, öröm számára azt látni, hogy más ifjúsági szervezetek vagy médiaorgánumok felkarolták a „mutassuk be sikeres fiataljainkat” kezdeményezést, hiszen a fiatal vállalkozók kiléte, holléte lehetőségeinek megfogalmazása sokakat foglalkoztat napjainkban. „Ez azt jelenti, hogy üzenetünk célba ért miszerint: bennünk, fiatalokban van a jövő és nélkülünk nincsen szabad Európa!”- emelte ki.

Elmondta, több mint nyolc éves ifjúsági szférában való tevékenykedése során a fiatal vállalkozók támogatása mindig prioritás volt számára és a MIÉRT számára is az elmúlt két évben. “A fiatal vállalkozások munkahelyeket teremtenek, Erdélyt építik, gazdagítják. Csak az látja át igazán ezeknek a vállalkozásoknak a nehézségeit, problémáit, aki nap mint nap ebben mozog. Nekünk folyamatos párbeszédben kell állnunk a fiatal vállalkozókkal, nyitnunk kell feléjük. Akkor tudjuk a törvényhozás szintjén hatékonyan segíteni őket, ha   közösen tervezünk velük. Azzal a céllal hozzuk létre a fiatal vállalkozók tanácsát, hogy kidolgozza a fiatal vállalkozások adóterheinek csökkentésére vonatkozó törvénymódosításokat.” – fejtette ki, majd hozzátette: “a cél egyszerű: érje meg Erdélyben vállalkozni. Mi nem tudunk az egyik napról a másikra munkahelyeket teremteni, viszont tudunk jobb lehetőségeket, jobb feltételeket teremteni annak, aki vállalkozik, aki munkahelyeket teremt. És tudunk felületet biztosítani a vállalkozók együttműködésének. Ezért kezdeményezzük a megyei fiatal vállalkozószövetségek elindítását es ezek egy egységes hálózatba való összevonását!”