A fiatalok maguk kell döntsenek a jövőjükről, erre jó alkalmat ad egy szakmai találkozó – hangzott el csütörtök délután a XVI. MIÉRT Akadémia megnyitóján. A püspökfürdői találkozón szakemberek, politikai szereplők, fiatal érdeklődők gyűltek össze, hogy az oktatás aktuális kihívásairól beszélgessenek.

Nyitóbeszédében Szabó Ödön parlamenti képviselő a készülő oktatási reformról elmondta, bár közvita nem zajlik, az elnöki hivatalban pedig eszköz nélküli vitát tapasztalni, jól jön egy olyan szakmai tanácskozás, amelyet a MIÉRT szervez.

Cseke Attila szenátor arról beszélt, a megoldásra váró problémák annyira felgyűltek, hogy bőven van mit megbeszélni. „Az egyik legnagyobb probléma talán az, hogy túlságosan központosított” – mutatott rá kiemelve, a különböző intézményeknek külön kellene megfelelniük az elvárásoknak a saját tapasztalataik alapján.

2011-től volt egy tanügyi törvény, amelyet nem alkalmaztak, szinte hetente kapott módosítást. Az oktatási rendszer sok kihívásnak kell megfeleljen, elsősorban pedig a diákok fejlődését kellene szolgálja, de ez nem így történik – emlékeztetett Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes.

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke kiemelte, júliusban új kabineteket hoztak létre a szervezetben, így oktatással foglalkozót is, amely adta az idei Akadémia témáját. „Népszerűbbé kell tegyük a szakoktatást és beszélgetnünk kell arról, hogy a fiatalok maguk döntsenek a jövőjükről” – mutatott rá beszédében Oltean.

Tőtős Áron, a XVI. MIÉRT Akadémia főszervezője úgy fogalmazott, a különböző szakterületek képviselői, a fiatalok ezen a rendezvényen találkozhatnak és beszélhetik meg az elképzeléseiket. „Fiatalokként, ha nem is fogadunk szót, de feszegetjük a kereteket – és ha megbeszéljük a dolgainkat, akkor eljutunk talán egyről a kettőre” – mondta.

Szülőként és az RMDSZ elnökeként is azt szeretném, hogy olyan oktatási rendszerünk legyen, amely gyermekközpontú, amely versenyképes tudást biztosít, amely nem alulfinanszírozott, amely képes visszaadni a pedagógusszakma becsületét. Az oktatás helyzetének javítása nem csak politikusi feladat. Ha nincs társadalmi bázis, háttér a szakma, a pedagógusok részéről, nagyon nehéz lesz olyan reformot véghez vinni, amelyhez legalább egy évtizedig nem szükséges hozzányúlni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök. Az RMDSZ elnöke a romániai magyar oktatás aktuális kihívásairól tartott előadást.