A Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT) meghívására Juventus Soliditas találkozón vett részt Antal Lóránt MIÉRT elnök és Geréd Imre, az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke – az esemény házigazdája Erős Levente GYTIT elnök volt.  A gyergyószentmiklósi kerekasztal-beszélgetésen erdélyi, magyarországi és felvidéki fiatalokkal találkoztak az ifjúsági vezetők, valamint beszélgettek a Kárpát-medencei fiatalok helyzetéről, az együttműködés fontosságáról, a politika és a fiatalok viszonyáról.

A kerekasztal-beszélgetés kezdetén Antal Lóránt ismertette röviden a Magyar Ifjúsági Értekezlet struktúráját, tevékenységeit, majd az erdélyi fiatalok helyzetéről, politikához való viszonyáról beszélt.

„A MIÉRT számára a legnagyobb kihívás a fiatalok megszólítása, meggyőzése arról, hogy a közélettel érdemes foglalkozni” – mondta Antal Lóránt. Továbbá felhívta a figyelmet: fontos, hogy a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok összefogjanak és megtalálják azt a közös hangot, amely által eredményes lehet az együttműködés. „Egy országos ifjúsági szervezetnél a területi tagszervezetek azon kell dolgozzanak, hogy megtalálják azokat a magyarországi és Kárpát-medencei vonalakat, amelyek mentén konkrét tevékenységeket tudnak megvalósítani” – emelte ki a MIÉRT elnöke.

Majd elmondta: „jó lenne összefogni és elérni, hogy a magyarországi magyarok Kolozsvárra jöjjenek tanulni. Hiszen az nem gond, ha a fiatalok külföldön tanulnak, az a fontos, hogy hazatérjenek, és tapasztalataikat itthon kamatoztassák”.

Geréd Imre szerint a Kárpát-medencében élő fiatalok előtt nyitva a lehetőségek tárháza. Az ifjúsági szervezetekből lehetőség van közéleti és szakmai területen is kinőni, továbblépni.„Tegnap Budapesten voltam egy Kolozsvár nap elnevezésű eseményen, ahol kolozsvári startupok mutatkoztak be. Az ehhez hasonló rendezvények megerősítenek abban, hogy rengeteg alternatíva van, és a fiataloknak nincs nehéz dolga, csak az ötleteket meg kell valósítani, nem pedig elengedni őket” – mondta az RMDSZ ifjúságért felelős ügyvezető alelnöke.