A Vásárhelyi Forgatag részeként idén harmadik alkalommal szervezték meg az Erdélyi legényes- és verbunkversenyt: a Játssz a Figurával című eseménynek augusztus 28-án, vasárnap a Kultúrpalota adott otthont, házigazdája pedig a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) Maros megyei tagszervezete, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) volt. A versenyzők minden évben más-más vidék táncát kapják feladatul, míg tavaly a Szék, idén a Maros mente volt soron.

Birtalan István, a MIET elnöke a verseny megnyitóján elmondta, hagyományt őrizve teremtenek hagyományt, hiszen idén a verseny már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Vásárhelyi Forgatag keretében. „Fontos, hogy, mi fiatalok is nagy hangsúlyt fektessünk a hagyományok megőrzésére, ápoljuk és megéljük azokat, hiszen ebben rejlik magyarnak maradásunk kulcsa is.” Hozzátette, hogy jövőre is szeretnék megszervezni a nagy népszerűségnek örvendő eseményt, majd megköszönte Varo Hubának, Bereczki Évának es Bugnár Zsoltnak, a szervezésben nyújtott segítségüket.

Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke köszöntő beszédében kiemelte: a Vásárhelyi Forgatag Marosvásárhely, de a térség rendkívül fontos kulturális rendezvénysorozata, amely az önkormányzat, az egyházi és civil szervezetek közös projektjeként kiváló alkalom a város magyar értékeinek bemutatására.

Rámutatott, hogy a RMDSZ ifjúsági szervezete, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács által szervezett esemény célja a hagyományőrzés és a fiatal tehetségek megmutatása. „Erdély-szerte rengeteg tehetséges fiatal él, akiket meg kell mutatni. Nekünk, a Szövetségnek és a Magyar Ifjúsági Értekezletnek is országosan több olyan programunk volt, amely által erdélyi fiatal tehetségeket kutattunk fel és mutattunk meg, hiszen ez által is az itthon maradásara ösztönözzük a fiatal generációt.” Az RMDSZ-szel partnerségben álló ifjúsági szervezetek célja a hagyományőrzés, az utánpótlás nevelése, a fiatal tehetségek felkutatása és megmutatása – tette hozzá az ügyvezető alelnök.

„A verbunk a táncos katonatoborzás után kapta a nevét, ugyanis a katonai szolgálatra verbuválás útján toborozták a fiatalokat. Nekünk, ifjúsági szervezetként és ifjúsági vezetőkként az a feladatunk, hogy a közösség szolgálatára verbuváljunk fiatalokat” – hangsúlyozta az ügyvezető alelnök.