Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Maros megyei szervezetének ügyvezető elnöke röviden ismertette a Római Katolikus Teológiai Líceum ügyét.

A jogi dilemma, hogy létezik-e alapító okirata az intézménynek. Az egyik jogi vélemény szerint szükség van az illető új oktatási intézmény különböző részleteit leíró tanácsi határozatra – ami valóban nincs –, a másik vélemény szerint az időközben elfogadott tanácsi határozatok, ha együttesen olvassuk azokat, akkor legálissá teszik az intézmény létét.

Véleménye szerint mintha előre kódolták volna az utólag elfogadott határozatokban az „aknákat”, amelyek eredményeként ez az állapot előállt. Az RMDSZ helyi szervezete folyamatosan igényelt jogi segítséget, tájékoztatta az állam vezetőit a helyzetről, javaslatokat tett, amelyeket azonban a prefektus megtámadott. „Az a benyomásom, hogy minden politikai, diplomáciai, társadalmi nyomás ellenére a minisztériumban, a tanfelügyelőségen és a polgármesteri hivatalban jobban félnek a DNA-tól, mint tőlünk” – fogalmazott Kovács Mihály Levente.

A szervezet ügyvezető elnöke szerint mára csak kormányzati szinten orvosolható a probléma, mert ez az ügy rég túllépte a helyi szintet – amelyen óriási politikai ellenállás tapasztalható. „Bízunk abban, hogy a bírósági eljárások folyamán az a jogi vélemény nyer visszaigazolást, amely szerint az intézmény jóhiszeműen lett létrehozva és rendelkezik alapító okirattal” – zárta beszédét Kovács, aki az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségnek (IKSZ) megköszönte, hogy Magyarországon kiállt az iskola mellett és ismertette a helyzetet az anyaországi közvéleménnyel.