Idén Zabolán került sor a háromszéki fiatalok központi ünnepi rendezvényére, a HÁRIT – Háromszéki Ifjúsági Tanács és a ZABISZ – Zabolai Ifjúsági Szervezet közös szervezésében, amelyen harminckét megyebeli ifjúsági szervezet képviselője vett részt. A koszorúzást megelőzően a fiatalok élőláncot alkotva felmutatták a kezükben lévő üzenetet, amelyből a következő mondat született: “Mi voltunk, vagyunk és leszünk”.

Fejér Levente, Zabola község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, beszédében kiemelte, hogy megtiszteltetés a község számára, hogy a háromszéki fiatalok idén Zabolát választották a központi rendezvényük helyszínéül.

Kelemen Szilárd, a HÁRIT elnöke köszönetét fejezte ki a zabolai fiataloknak, hogy vállalták az idei március 15-ei központi ifjúsági ünnepség megszervezését, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a zabolai eseményt megelőzően a fiatalok megyeszerte több településen kokárdákat készítettek, rajzversenyt szerveztek, történelmi emlékhelyeket látogattak meg és az online térben is jelen voltak.  Kiemelte a jelenben is meg kell vívni csatáinkat, igaz, ma már nem ágyúval és karddal, hanem felkészültséggel, összefogással és egységes fellépéssel, amikor szükség van rá, zárni soraikat.

Lázár Szabolcs, a ZABISZ elnöke elmondta, örömmel vállalták, hogy házigazdái legyenek a rendezvénynek.

Az ünnepségen áldást mondtak a történelmi magyar egyházak képviselői, díszbeszédet mondott Szakács Hanna és Péter Nóra, szavalt Fejér Csenge, Gál Bíborka és Szakács Barbara.