A  Háromszéki Ifjúsági Tanácsadó és Információs Iroda képviselői március 8-dikán, kedden  sajtóreggeli keretén belül mutatták be az ifjúsági iroda jövőbeli tevékenységét.

Az eseményen részt vett Grüman Éva Orsolya, a Háromszéki Ifjúsági Tanácsadó és Információs Iroda koordinátora, Zsigmond József, a SIC CARD – Székelyföldi diákigazolvány projektigazgatója, Buna Hunor, a Salvatore egyesület elnöke, Oltean Csongor, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke, az iroda önkéntesei és munkatársai, illetve a nemrégiben érkezett török önkéntesek is.

A több nemzetközi projektek megszervezése és a külföldi rendezvényeken való részvétel ihlette az ifjúsági iroda létrehozását és működtetését. A cél az, hogy a nyár közepéig egy lakható, kellemes hangulatú irodát hozzanak létre amelyeket programokkal töltenének meg. Mindezek teret adnának helyi és külföldről érkező önkéntesek számára is. Az irodát működtető egyesületek a Háromszéki Ifjúsági Tanács, a Salvatore Egyesület illetve a SIC CARD – Székelyföldi diákigazolvány Egyesülete. Ők fognak az elkövetkezendő időkben tevékenykedni majd.

Oltean Csongor, a HÁRIT elnöke elmondta:” Úgy gondoljuk, hogy elég színes programkínálatunk lesz a továbbiakban, ugyanis elsősegélynyújtástól, SIC CARD diákigazolványoktól, projektre való felkészülésig és informálásig mindent megtalálnak itt a fiatalok.

Egy ideiglenes programot sikerült elkészíteni, amit mihamarabb szeretnének véglegesíteni is. Az ifjúsági iroda teret ad jogi tanácsadásnak, ifjúsági hétvégék megszervezésének, elsősegély tanfolyamoknak, SIC CARD diákigazolványokról való informálásra, pályázatírásra, az önkéntesség népszerűsítésére a diákok körében. Ugyanakkor hetente két alkalommal elsősegély oktatásban részesülhet az ifjúság, mivel Románia lakosságának csupán 10%-a tud megfelelőképpen helyesen elsősegélyt nyújtani. Ebbe a 10%-ba beletartoznak a korházi alkalmazottak, és azok az önkéntesek, akik már kivoltak képezve különböző szervezetek által. A Salvatore Egyesület célja ez a 10% megnövelése az ifjúság területén.

A SIC CARD diákigazolványra is nagy igény van, jelenleg 6000 aktív diákigazolvány van kibocsájtva, ebből 2800 háromszéki diáké. Ezzel sikerült meghaladni a tavalyi arányt.

Grüman Éva Orsolya a Háromszéki Ifjúsági Tanácsadó és Információs Iroda koordinátora elmondta: “Egy álom válik valóra. Az amit megálmodtunk 2007-ben, hogy legyen egy élhető és egy egyedi ifjúsági iroda, úgy néz ki hogy most már kezdett gyümölcsözni és egyre több fiatalt is érdekel. Fő tevékenységeink, hogy informálunk, népszerűsítünk és képezünk. Persze vannak merész álmaink is, mint például kisebb ifjúsági pontok kialakítása a jövőben, ahol segítik majd az ifjúság munkáját.”

Háromszéki Ifjúsági Tanácsadó és Információs Iroda