Trans Innnovation Camp a címe annak a nemzetközi projektnek, melynek keretében egyhetes tábort szerveznek Piricskén. A csíkrákosi Bogátalji Mozgalom vendégekén, lettországi, finnországi és magyarországi fiatalok találkoznak és tanulnak a vállalkozásokról, üzleti tervkészítésről és közben megismerhetnek néhány csíki sikeres példát is.

„Egy négyrészes tábor sorozat harmadik állomásához érkeztünk. A finnországi és magyarországi táborok után, Erdély a harmadik esemény helyszíne. A tábornak a piricskei Mountain Rest panzió ad otthont. A 25 fiatal egy héten át megismerheti a csíkrákos környékén lévő sikeres vállalkozásokat, innovatív kezdeményezéseket ugyanakkor üzleti terveket is kell készíteniük majd egy-egy, a résztvevők által felvázolt helyi erőforrásra alapozva.” – ismertette a projekt alapgondolatát Antal Géza, a Bogátalji Mozgalom programfelelőse.

A tábor résztvevői kedden több helyszínre is ellátogatnak, így a Csíki Sörgyár és a szépvízi Csengő Sajt üzemet, Delnén a közösségi térré alakított csűrt, Csíkszeredában a The House co-working irodát tekintik meg. A hét további részén szakmai program következik a Pécsi Tudományegyetem Simonyi BEDC közgazdász csoportjának a vezetésével. A heti munka eredményeit szombaton sajtó tájékoztatóval egybekötve mutatják be a csíkrákosi Kisboldogasszony Falunapok keretében.

„Mindig élnünk kell a lehetőséggel, amikor a tágabb világnak is megmutathatjuk településünket, térségünket. A finnországi kapcsolatokat több éve ápoljuk már, az ifjúsági szervezet és az önkormányzat közösen és ez idő alatt ez már a negyedik alkalom, amikor a lakosság szintjén is lehetőség adódik a kapcsolatteremtésre.” – mondta el Császár Attila, Csíkrákos község polgármestere.

A két éven át tartó ifjúsági projektet az Európai Unió, Erasmus Plus ifjúsági keretéből valósítják meg, melynek következő állomása Lettországban lesz, a jövő év tavaszán.