Alkalmas fiatalok, alkalmas feladatra – ezzel a jelmondattal folytatja a Háromszéki Ifjúsági Tanács azt a 2012-ben indított kezdeményezést, melynek célja, minél több ifjút bevonni az önkormányzati tevékenységbe. Elmondásuk szerint a jelölteket alaposan felkészítik az előttük álló időszakra, illetve tájékoztatják őket azokról az új uniós irányvonalakról, melyek önkormányzati síkon is megjeleníthetőek. A kezdeményezés célja ugyanakkor, hogy a fiatalok által az állampolgárok, a civil szféra és az intézmények közötti partnerséget erősítsék a települések fejlesztése vonalán.

Kelemen Szilárd felidézte, 2012-ben indult a Száz fiatalt az önkormányzatokba elnevezésű kezdeményezés, majd 2016-ban a név módosult, de a kezdeményezést folytatták. A programot a háromszéki területi RMDSZ-szervezettel kötött egyezség mentén valósították meg. A tapasztalat azt mutatja, hogy bevált az elképzelés, a Hárit vezetője példaként említette Mikóújfalu és Réty községeket, amelyek élén olyan polgármesterek állnak, akik az ifjúsági szervezetekben kezdték, majd az önkormányzati testületekben folytatták, és jelen tisztségeikben is megállják a helyüket. A soron következő helyhatósági választásokra új szlogennel érkeznek: Alkalmas fiatalokat, alkalmas feladatra. Kelemen Szilárd szerint jelöltjeiknek az önkormányzatokban kifejtendő majdani tevékenysége három pillérre támaszkodik: család, otthon, munka. Az ifjúsági vezető úgy véli, ezek a pillérek a fiatalok itthon maradását is szolgálják, mivel a jelenleg nehezen megrajzolható jövőkép kialakításában segíthetnek.

Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Háromszéken az RMDSZ területi szervezete az elmúlt években kiemelten támogatta a fiatalok jelölését az önkormányzati listákon, legyen szó helyi vagy a megyei testületekről, pedig Erdélyben ez nem mindenhol jellemző. Erdély-szerte olyan jelölteket szándékoznak javasolni, akik képesek érdemben hozzájárulni a modern, innovatív önkormányzatok kialakításához, felzárkóztatva a közigazgatási egységeket az Agenda 30 keretstratégiában leírtakhoz, amelyek által a közösség problémáinak rendezése már középtávon hatékonyabbá válhat – szögezte le. Példaként az elnök az egyes helyeken még mindig komoly lemaradást mutató digitalizációt, a környezetvédelem kérdését, a fiatalok lakhatásának problémáját vagy az új irányok szerinti oktatásfejlesztést említette. A keretstratégia szellemében ezeket az elképzeléseket az állampolgárok–civil szféra–intézmények partnerség révén kellene felépíteni.

Vajna Ervin, Árkos alpolgármestere az eljövendő két hónap programját ismertette. Képzéseket, tájékoztató karavánt szervez a Hárit a fiatalok és az ifjúsági szervezetek számára, amelyek során a keretstratégia mellett az önkormányzattal való együttműködés, illetve annak munkájában való aktív részvétel fontosságára hívják fel a figyelmet a megyében.

Grüman Róbert, az RMDSZ háromszéki ügyvezető elnöke rámutatott: felkészült, hozzáadott értéket nyújtani képes fiatalokat szeretnének az önkormányzatokba, az életkor önmagában nem elegendő. Céljuk továbbá, hogy meggyőzzék az ifjúságot, ne csak a közösségi médiában nyilvánítsanak véleményt, hanem a szervezeteken keresztül, vagy akár az önkormányzati szerepvállalással alakítsák a településük jövőjét. A fiatalok bevonzása kiemelten fontos az önkormányzatok számára, hogy meg tudjanak felelni – a keretstratégia által is felsorolt – új kihívásoknak. Ennek érdekében a közigazgatási határokon túl is ki kell majd terjeszteni az önkormányzatiságot. Háromszéken az RMDSZ február 26-án véglegesíti a polgármesteri, március 4-ig pedig az önkormányzati képviselői jelöltlistákat.

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Szilárd és Grüman Róbert kifejtette: általánosságban nem azt várják az önkormányzatokban tevékenykedő fiataloktól, hogy „asztalt borogassanak”, az ellenlábas hozzáállás hosszú távon nem biztos, hogy kifizetődő, inkább az ifjúság elvárásainak hiteles képviselete inkább a feladatuk.

Ez a cikk a Háromszék napilaban jelent meg 2020. február 11-én.

Fotók: Kocsis – Boldizsár János