A Besztercei MADISZ a Medgyesi Magyar Demokrata Ifjúsági Szövetséggel karöltve a székely-szórvány kapcsolat ápolása és megerősítése céljából, 3 napos kiránduláson vett részt a festőin szép Hargita megyei Homoródfürdőn.

Két esztendő után, augusztus 24-26. között újra ellátogatott a Besztercei MADISZ csapata a Hargita megyei Homoródfürdőre, ahol csatlakozott hozzájuk a Medgyesi MADISZ kontingense is. A 35 fős keret együtt érkezett Hargita megye szépségeit felfedezni és ápolni a székely-szórvány kapcsolatot.

Homoródfürdő a Nagy-Homoród és a Fürdő-patak völgyében, Székelyudvarhely és Csíkszereda között elterülő település, Hargita megye egyik legékesebb gyöngyszeme. Székelyföld csodálatos hegyekkel és erdökkel borított tája, festőin szép környezete, jó hegyi levegője és ízletes ásványvizei vagy, ahogy a helyiek igen találóan nevezik, borvizei, már első nap lenyűgözte a 35 főből álló kontingenst.

Szállásuk a 75 férőhelyes, a hegyek és erdők szorításában, a Fürdő patak közvetlen közelében megépített, tágas és hatalmas udvarral rendelkező Hatos Villa volt. A Hatos Villa, amelyben egykor Dr. Bakk Elek vendégeként a magyar irodalom ikonikus alakja, a mindenki számára ismert Ábelt megformázó Tamási Áron is megszállt, kényelmes szobáival, tágas belső tereivel, komfortos szállást biztosított szórványból érkezett csapatunknak.

Az első nap a kikapcsolódásé volt. A résztvevők a közelben lévő Lobogó panzió kültéri strandján lubickoltak és élvezték a nyári nap forró sugarait. Az est a Villa udvarán rakott tábortűz körül zajlott.

Szombat a felfedezésé volt. Elsőként Csíkszentsimonba, a Csíki Sör Manufaktúra telephelyére látogattak. Itt bepillantást nyertek a sörfőzés rejtelmeibe, valamint megkóstolhatták a természetes alapanyagokból, friss forrásvízből készült több száz éves hagyománnyal rendelkező Igazi Tiltott Csíki Sört. A gyárlátogatás végén „kifosztották” az ajándékboltot is, mindenki valami szép emléktárggyal távozva. Az ebéd csodálatos környezetben, a Gyimesközéplokhoz tartozó, Hidegség faluban a Boglárka vendégházban történt.

A nap fénypontja ezután következett. Az ezeréves határ meglátogatása, amely Gyimesbükk közvetlen közelében, Bákó megyében helyezkedik el. A túra alkalmával bejárták az egykori határ egyik nyomvonalát, majd meglátogatták a Rákóczi-várat és a vár romjai alatt, néhány méterre a hajdani román-magyar határtól álló a hajdani Magyar Királyi Államvasutak egyik legkeletibb, 30. számú vasúti őrházát. Az őrház 1897-ben épült a magyar és a román állam közti szerződés alapján, a Csíkszereda-Gyimesbükk-Palánka-Kománfalva vasútvonal részeként. A 30. számú őrházat 1920 után a román vasúttársaság, a CFR használta, 1940-től 1944-ig ismét a MÁV, illetve a Magyar Honvédség. Ekkor az épület pincéjében és mellette lőrésekkel ellátott bunkert alakítottak ki. A felújított őrházban állandó vasúttörténeti kiállítás látható, amelyet a gyűjteményt kezelő nyugalmazott vasutas és helytörténeti kutató Bilibók Ágoston mutatott be. Állítása szerint ez volt az első olyan csapat, amely Beszterce-Naszód megyéből látogatta meg a kis helytörténeti múzeumot, ez örömmel és büszkeséggel töltötte el a nyugalmazott vasutast. Ezt követően, a csapat visszatért az otthonául szolgáló Homoródfürdői Hatos Villába, ahol a sütögetéssel, társas és szabadtéri játékkal telt el az est.

Vasárnap a fiatalok, visszaindulásuk előtt kézben tartott táblákkal és ingyen öleléssel köszönték meg az arra járóknak, hogy ott lehettek így adva „csöppnyi” besztercei szeretetet székely testvéreiknek. Útban hazafele Segesváron is megállt a Besztercei MADISZ csapata, ahol a várban folytatta az ölelés kampányát. Éjfél előtt fáradtan bár, de annál nagyobb jókedvvel és rengeteg élménnyel gazdagodva tért haza a csapat.

E csodálatos esemény nem jöhetett volna létre Hargita Megye Tanácsa, a Bethlen Gábor Alap és az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének támogatása nélkül.