Idén már XVIII. alkalommal szervezték meg a Vándorcsizma Néptáncfesztivált Medgyesen, amelynek nagy sikere volt. A fesztivál a hagyományos felvonulással kezdődött, a Millennium-Háztól a medgyesi Polgármester Hivatal előtti térig, onnan pedig mindenki felköltözött a Greweln Parkba, ahol az esemény folytatódott.

A rendezvényt a Gyöngyvirág Néptánccsoport óvodásai nyitották, gyerekjátékokat adtak elő, illetve Gál Szintia népdallal köszöntötte az egybegyülteket. A fesztivált Orosz Csaba, az RMDSZ Szeben megyei elnöke nyitotta meg, ezt követően Benedek Zakariás parlamenti képviselő, Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, illetve Gheorghe Roman Medgyes polgármestere köszöntötte a közönséget.

A fesztiválon felléptek továbbá: a Százfonat Néptánccsoport Erdőszentgyörgyről, akik fűzesi táncokat mutattak be, de a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola Pacsirták énekegyüttese, valamint a helyi román Ansamblul Târnavelor tánccsoport is megörvendeztette a jelenlévőket:  Utolsókként léptek fel a házigazdák, a Medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport ifjai, akik szentiványi, illetve balázstelki táncokat adtak elő.

A néptáncon kívül természetesen a gulyásfőzés is nagy szerepet kapott: idén hét csapat jelentkezett a gúlyásfőző versenyre, ahol megmutathatták a főzési tudásukat. A csapatokat két séf értékelte ki. A díjazott gulyást a Contrast nyomda csapata főzte, őket követték a kolozsvári fiatalok csapata és harmadik helyezést idén a Polgármesteri Hivatal csapata nyerte.

A nap folyamán a gyerekek sem unatkozhattak, mivel a Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület körhintával és népi játékokkal szórakoztatta a gyerekeket, de az arcfestésre is nagyon sokat ellátogattak. Ugyanakkor egész napos kézműves vásárral is készültek a szervezők a résztvevőknek.

A néptánc előadások lejártával a figyelem központjába ezúttal a jurta és az íjászat került,, ahol egy rövid bemutatót láthattak az érdeklődők a Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület jóvoltából.

Végezetül, az est folyamán Homonyik Sándor adott koncertet, aki a szakadó eső ellenére nagy örömmel szórakoztatta a közönséget. A koncert után az esemény átköltözött a filegóriába, ahol a Vivat Bacchus acapella énekegyüttes bordalaival lehetett bemelegíteni a hideg őszi estékre.

A Vándorcsizma Néptáncfesztivált a hagyományos táncház zárta, amelyen az Ördögszekér zenekar húzta a talpalávalót.

Az idén nagykorú lett a Vándorcsizma néptáncfesztivál, 18. alkalommal sikerült megszerveznünk a fesztivált. Az esemény célja az, hogy megéljük és éltessük hagyományainkat a néptánc, a népdal és népviselet segítségével. A fesztivál kinőtte már rég magát hisz már nemcsak a medgyesi magyarok vesznek részt, hanem a megye különböző településeiről, de megyénken kívülről is érkeznek látogatók, sőt a határon túlról is vannak vendégeink. Ezuton megköszönjük minden résztvevőnek a jelenlétét és a türelmét a jelenlegi előírások betartását illetően. Ugyanakkor megköszönöm önkénteseink önzetlen munkáját, akik oroszlánrészt vállaltak a fesztivál megszervezésében.” – mondta Balázs Botond, főszervező.

Köszönetünket fejezzük ki ugyanakkor a rendezvény támogatóinak: a medgyesi Polgármesteri Hivatalnak, Szeben Megye Tanácsnak, az RMDSZ-nek és a Communitas Alapítványnak, a Transgaznak-nak, a Meditur Rt.-nek, az ECO-SAL Rt.-nek, az ELDI Pékségnek, az OTP Bank Románia RT-nek, az Astra Muzeumnak, a Nagy-Küküllő havilapnak, valamint a Contrast nyomdának!

Külön köszönet azoknak, akik nélkül a rendezvény nem valósulhatott volna meg: a Medgyesi MADISZ, a Gyöngyvirág néptánccsoport, az EMKE Szeben megyei szervezete és a Szeben megyei RMDSZ. (a MADISZ közleménye)