A fiatalok önkormányzati választások utáni tapasztalairól illetve a közelgő parlamenti választásokról  beszélgettünk az Ifjúsági Pavilonban

 

A 7. Kolozsvár Magyar Napok keretében szombaton megrendezésre került a „Köz/Élet/Tér” a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum szervezésében az Ifjúsági Pavilonban. A beszélgetés meghívottjai Antal Lóránt MIÉRT elnök, Geréd Imre az RMDSZ Ifjúságért felelős alelnöke, Enyedi Tamás Kolozs Megyei tanácsos, Deák Ferencz Kolozs Megyei tanácsos, Szőcs Endre Kolozs Megyei tanácsos voltak, a beszélgetést Antal Géza a KIFOR elnöke moderálta. A „70 nap az önkormányzatban” című kerekasztal beszélgetés során a frissen tisztségbe került fiatal önkormányzati képviselők meséltek eddigi tapasztalataikról, az első tanácsülésről és arról, hogy mik azok a tervek és elképzelések, amiket a négy éves mandátum alatt szeretnének megvalósítani. Az idei önkormányzati választások során a Magyar Ifjúsági Értekezletnek 750 fiatal jelöltje volt az RMDSZ színeiben, akik közül 12 polgármester, 16 megyei tanácsos és több száz helyi önkormányzati képviselő nyert el tisztséget a választásokat követően. A jelenlevő fiatal megyei tanácsosok elmondták, hogy felkészültek az önkormányzati munkára, és többek közt azon fognak dolgozni az elkövetkezendő négy évben, hogy a törvény adta lehetőségeket kihasználva az itthon maradásra buzdítsak az erdélyi magyar fiatalokat, valamint ifjúsági alapot hozzanak létre azokban az önkormányzatokban, ahol még nincs jelen ez az alap.

Antal Lóránt a MIÉRT elnöke elmondta, hogy a MIÉRT teljes gőzzel készül a közelgő parlamenti választásokra is. „Több megyében is lesznek felkészült fiatal jelöltjeink, akik majd részt vesznek a rangsoroló küldöttgyűléseken és az előválasztásokon.” Az önkormányzati választások eredményei is azt mutatják, hogy a fiatalok egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak úgy a politikában mint a társadalom többi területén. Elmondta, hogy ezek a frissen tisztségbe került fiatal polgármesterek, helyi és megyei önkormányzati képviselők olyan fiatalok, akik érdemben tudják majd képviselni a fiatal generációt, hiszen hosszú évekig helyi és megyei ifjúsági szervezetekben tevékenykedtek és pontosan ismerik a fiatalok valós problémáit. Ez is azt bizonyítja, hogy megjelent az a fiatal generáció, aki tenni akar a közösségért, célokat tűz ki maga elé és ezek megvalósításáért dolgozik. Ezek a fiatalok generációjuk legitim képviselői, ezért munkájuk a jövő építésében elengedhetetlen. „Elindult egy folyamat és jó irányba haladunk, ám a kép akkor lesz teljes ha a fiatalok legitim képviselői a legfelsőbb szinteken is részt vehetnek döntéshozatalban. Meggyőződésünk, hogy a jövőről úgy ajánlott dönteni, hogy azon generáció képviselői is ott legyenek, akiket ezek a döntések leginkább érinteni fognak.”

 

Interaktív múzeum a KMDSZ nyári egyetem keretein belül

 

A 7. Kolozsvári Magyar Napok keretén belül az Ifjúsági Pavilonban megrendezésre került az KMDSZ által szervezett interaktív múzeum. Ez az esemény legfőképpen az elsőéves nyári egyetemen résztvevőfiataloknak szólt, amelyben a „gólyák” megismerhették a KMDSZ szervezeti struktúráját, működését és szakosztályait.

Különböző állomásokat alakítottak ki, ahol az újoncok általános információkhoz juthattak a különböző eseményekről és programokról, illetve kérdéseket is feltehettek. Azegyik állomásnál a sporteseményeket ismertették. Megtudhatták a résztvevők, hogy a KMDSZ nagy hangsúlyt fektet a mozgásra és egészséges életmódra, hiszentermeket, biztosit a sportolni vágyó fiataloknak, ahol megmérkőzhetnek egymással. A következő állomásnál a szakosztályokat ismertették, majd ezt követte az e-karrier, amely lehetőséget ad a fiatal egyetemistáknak, hogy dolgozhassanak az egyetemi oktatás ideje alatt. Egy másik állomás az ETDK megismertetése volt, de a KMDSZ kommunikációs részlegére is betekintést nyerhettek az odalátogatók.

 

Az eseményt támogatta a Román Ifjúsági- és Sportminisztérium (MTS).